Milijan Brkić se povukao iz “utrke” za ministra branitelja. No, to u biti nije trebala biti “utrka” jer je to mjesto koalicijskim sporazumom određeno HDZ-u, a i stranci najzaslužnijoj za utemeljivanje neovisne Republike Hrvatske bi to pravo na svaki način trebalo pripadati.

No, MOST ustraje na tripartitnosti te se u međuvremenu pojavilo još desetak kandidata sa svih strana. Zapravo, jedino SDP, SNV i "Documenta" nisu predložili svoga kandidata.

Budući da MOST očito ne odustaje od “velike koalicije”, u naravi protuprirodnom političkom bludištu, državotvornih hrvatskih i projugoslavenskih stranaka, a zašto, to će se uskoro objelodaniti, predsjednik Vlade Orešković treba, kako bi dosljedno sproveo politiku trećeg puta, uzeti u obzir i kandidate koje mogu dati spomenuti SDP, SNV i Teršelićkina "Documenta".

>>Milijan Brkić: U ovom trenutku ne mogu prihvatiti časnu dužnost ministra hrvatskih branitelja

Fred Matić je pomalo potrošen, kao i njegov uži krug suradnika, stoga Partija može iznjedriti samo dva kandidata. Prvi je Gordan Maras, koji je pozavršao sve vojne akademije (“cum laude”) u Sjedinjenim Državama. Naime, on je generalu Krstičeviću tumačio kako i što, jer general pojma nema o ratu i žrtvovanju za domovinu.

Drugo, nakon četiri godine Marasa, Hrvatska više nema problema s obrtom i poduzetništvom – jer obrt i poduzetništvo više ne postoje. Možda bi, kad bi "blagoglagoljivi" Maras zasjeo na fotelju ministra branitelja, za četiri godine i branitelji nestali? Sljedeći izbor Partije je u najboljem branitelju kojeg je Hrvatska dala – Vojku Obersnelu. Naime, Obersnel je najbolji branitelj – u rukometu; on samo stane na gol i brani svaku loptu bez po’ muke. To je neprocjenjivo iskustvo te bi znatno koristilo invalidima i napaćenima koje bi predstavljao.

Ako, pak, predsjednik Vlade ne bi pristao na takav MOST-ov prijedlog, onda mu jedino preostaje ministra branitelja uzeti iz redova SNV-a, odnosno SDSS-a. Tu mi se opet čini da postoje samo dva moguća izbora. Prvi je Nikola Bajto koji očito ima znanja o haubicama te je očito u Domovinskom ratu posvjedočio “da topništvo Hrvat ljubi”. Usto je i pjesnička duša pa je vrlo vjerojatno osjetljiviji na patnje svojih suboraca. Drugi je izbor Vojislav Stanimirović, koji mi se osobno čini najprihvatljivijim izborom od ovih četiri kandidata. Naime, Stanimirović ima pravo ratno iskustvo (tko će se zamarati sitnicama na čijoj se strain borio…pa glavno da se borio), a pored toga je i psihijatar te će znači izliječiti trauma izazvane gubitkom očeva, braće, sestara i sunarodnjaka … Tu je Stanimirović pravi majstor i znalac što potvrđuje činjenica da ga je ’95. osobno odlikovao Radovan Karadžić.

Zaključno, nakon svih ovih imena, Stanimirović se nameće kao najlogičnije i najbolje rješenje. Ukoliko MOST predloži Stanimirovića (sve upućuje da hoće), a predsjednik krnje Vlade taj prijedlog prihvati, braniteljska će populacija napokon odahnuti, a možda i izdahnuti… ako bude sreće po Most-ovce.

 

Ivan Čelić