Gdje je nestao Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i njegov „doživotni“ predsjednik Ivan Zvonimir Čičak?

Obzirom da se u zadnje vrijeme njihov glas uopće ne može čuti, odnosno da sve ono za što se bore ili bolje rečeno trebaju boriti prolazi pokraj njih kao „meteori“ u svemiru, neki se čak pitaju i pribojavaju da su potonuli kao „obiteljska“ politička stranka Živi zid!

Čičak se tu i tamo još zna pojaviti i u nekoj tv emisiji, gdje podržava ili se slaže recimo sa stavovima raznih goldsteina, ali od HHO-a „ni traga ni glasa“.

A bili su iznimno aktivni, primjerice, kad su u pitanju „nacionalistički ispadi“ na utakmicama. Čim bi netko od gledatelja samo doviknuo što ne bi odgovaralo prije svega onima „tamo daleko“ odmah bi to prijavili međunarodnim institucijama.

Svojedobno je njihov predsjednik bio jako aktivan i jasan kad je na Haaškom sudu trebalo svjedočiti protiv hrvatskih generala, ili pak „savjetovati“ tužiteljicu (kojoj bi trebalo zabraniti ulazak u Hrvatsku) Carlu del Ponte.

Ne, nismo i nećemo to zaboraviti.

Inače, Čičak ima veliku (?) potporu predsjednice Republike, od nje je dobio i odličje, pokroviteljstva, a bio je i njezin izaslanik. Čime je to zaslužio? Šutnjom?

A da se ipak nešto „kuha“ u ovom odboru koji bi trebao podržavati razvoj demokratskih ustanova, promicati vladavinu prava i ljudskih prava saznali smo ovih dana, kad je „Hrvatski list“ (6. lipnja 2019.) uz ostalo objavio da „HHO mora Magašu isplatiti 1.730.367,07 kuna, kamate i troškove“!

Ovo je u svojoj prvostupanjskoj presudi odlučio Općinski sud u Zagrebu. Naime, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava još je 21. travnja 2000. uručio Vjekoslavu Magašu otkaz, na što nije imao pravo. Sada ga u roku od 8 dana mora vratiti na posao, isplatiti mu navedeni iznos, a također i troškove postupka u iznosu od 137.459,37 kuna!

Bivšeg zaposlenika HHO-a vjerojatno nije briga odakle Čičku i kompaniji toliki novci, ali i na ovom slučaju će se i te kako vidjeti je li se uistinu i koliko ta kontraverzna („obiteljska“) organizacija bori i poštuje ljudska prava.

 

Mladen Pavković