Nekoliko političkih stranaka sklopilo takozvani anti-korupcijski sporazum kojim se navodno kani obračunati s općeraširenoj korupciji u Republici Hrvatskoj.

Da bi sve bilo i da bi se sve odvijalo u našoj domaćoj atmosferi, program je predstavio predsjednik najveće „antikorupcijske“ stranke u koaliciji protiv kojeg Povjerenstvo za borbu protiv sukoba interesa vodi postupak, upravo zbog mogućeg sukoba interesa. Najžešći je bio notorni predsjednik današnjeg HSS-a, što zapravo nije nikakvo iznenađenje i na čije smo eskapade protiv HDZ-a zapravo već navikli. Zapravo o tomu dosta.

Takoreći u isto vrijeme dvojica iz „Mosta nezavisnih lista“ Petrov i njegov stručnjak za ustavno pravo izašli su pred svekoliku javnost i pred birače u ovoj zemlji predlažući izmjenu izbornog zakona, dakako prema svojoj mjeri na način koji bi, u to sigurno vjeruju zadržao ovu stranku na hrvatskom političkom obzoru, svjesni činjenice da bi se, ako novi zakon ne bude usvojen do konca godine ostali na ono par gradskih vijećnika koje su birači izabrali na Jerkovcu.

Predlažu da se broj zastupnika u Hrvatskom saboru smanji računajući da će se hrvatski birači odazvati ovom sirenskom zovu te da će objeručke njihov prijedlog po ovoj prvoj točki prihvatiti. I gle čuda. Ako se nekomu čini da se njihovu prijedlogu podru-gujem, smanjenje broja onih koji sjede u Sabornici na Trgu svetog Marka prihvaćam.

Predlažu također i izravnanje broja zastupnika po izbornim jedini-cama koje više ne bi bile formirane na način da se dvije ili više županija preklapaju već da svaka županija bude jedna izborna jedinica. I ovaj pri-jedlog bi se mogao prihvatiti.

I kad se onima koje na ovom Portalu gnjavim svojim umotvorinama čini da bih mogao agitirati za njihov prijedlog, na red dolaze dva prijedlo-ga zbog kojih zapravo i pišem čitateljima Portala Rogotin.

Sljedeće što predlažu je tri preferencijska glasa pa bi, kako tvrde, građani s pravom glasa birali zastupnike po imenu i prezimenu, bez ob-zira na broj polučenih glasova pod uvjetom da ta trojica, troje ili tri na svojoj listi imaju najviše glasova.

Ako po sadašnjem Zakonu u svakoj izbornoj jedinici na listi ovoj ili onoj ima 14 kandidata, opet bi ostalo 11 koji bi se birali na postojeći način.

Međutim, ovdje se krije jedna zamka zbog koje preferencija je za-pravo promašena. Naime, predsjednici stranaka predlažu, odnosno na svaku izbornu listu po izbornoj jedinici određuju sve kandidate. I kada u novi saziv Sabora ne bi prošao Jure, prošao bi Mate. I jednog i drugog, barem što se HDZ tiče, a tako je u svakoj stranci, tamo bi postavio Plen-ković, Bernardić u SDP, Petrov u „Mostu“ i tako dalje. Njima, izabran Jure ili Mate svejedno je.

Ipak, podržavam prijedlog „Mosta“ i njegova ustavnog stručnjaka i predlažem da se preferencija proširi na ukupnu izbornu listu bez obzira koliko će kandidata na njoj biti u svim izbornim jedinicama. A da se ne bismo natezali koja je izborna jedinica veća, a koja manja, „Mostu“ predlažem da prihvate moj prijedlog. Neka cijela Republika Hrvatska bude jedna izborna jedinica. Time bismo izbjegli natezanje je li netko zakinut više ili manje i je li netko povlašten. Onako principjelni, sumnjam da će moj prijedlog odbiti.

I sada dolazimo do zadnjeg prijedloga zbog kojeg se izmjena izbor-nog zakona i predlaže.

Najprije jedan mali uvod. I do sada se u više navrata pokušalo skupiti dovoljno potpisa kako bi se Izborni zakon mijenjao. U više prije-dloga izmjena, građanima se nudilo ovo ili ono. To je je zapravo bio sirenski zov sličano zovu kojem ni Odisej vraćajući se iz Trojanskog rata na Itaku nije mogao odoljeti. Samo on se snašao. Posadi je uši začepio voskom, a sebe je dao svezati za jarbol. Svi, ali baš svi dozivali su hrvatske birače sirenskim pozivom koje sam već i naveo. Samo, opet svi, a i „Most“ u svom prijedlogu izmjena spustio bi izborni prag na 4% posto. To je, zapravo jedini način (barem tako oni vjerojatno misle, samo to neće javno reći) da preskoče sadašnji izborni prag i da netko od njih sljedeće četiri godine ipak opet vidi Sabornicu s unutarnje strane. S obzirom da promjenu Izborg zakona predlažu male stranke i da bi svaka izborni prag spuštala na 4, a neke i na 3%, jasno je otkud „vjetar puše“.

Obećavam da ću agitirati za njihov prijedlog pod uvjetom da se preferencijski glasovi uvedu za sve kandidate na izbornoj listi, da cijela Država bude jedna izborna jedinica, a da izborni prag bude 10% kojim bi se, vjerujem Sabor očistio od „trgovaca“, a spuštanjem praga na 4% pre-tvorio bi se u pravi pravcati sajam, ovaj put u zatvorenom.

Isto tako vjerujem da hrvatski birači ne trebaju u uši stavljati vosak jer ih ovaj put sirenski zov Petrova i njegova ustavnog stručnjaka neće zavesti.

 

Neven Vicić