Pamtimo ga iz prošlog saziva Hrvatskog sabora dok nas je svako malo maltretirao svojim paradnim govorima ili pak kao lošeg ministra.

Sada ga je tužio sudu Klub navijača Armada Rijeka, među kojima je veliki broj istinskih hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata.

Naime, prije nekoliko mjeseci Jovanović je na svom Facebook profilu popljuvao hrvatske branitelje iz Rijeke, jer su na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata istaknuli poruku – „HOS- Domovini na ponos“, dok su iznad toga napisali „ZDS“.

Na to je ovaj propali politikant uz ostalo napisao: „Šačica jada zastavama s ustaškim pozdravom ZDS blati Most branitelja“.

Zbog toga, što ih je grubo uvrijedio, ,Armada“ u svojoj tužbi traži odštetu od 75.000 kuna.

Preplašeni Jovanović odmah je javno odgovorio da je tužba apsurdna, neutemeljena, promašena, skandalozna i sramotna, jer se njome pokušava ušutkati građane koji ukazuju na sramotno veličanje ustaških pozdrava i znakovlja.

Je li to baš tako?

Naime, po tome optuženi nema pojima što je to HOS? Vjerojatno je mišljenja da je HOS nekakva „teroristička“ organizacija, a ne udruga Junaka Domovinskoga rata.

Zašto HOS-ovci, koji su i takvima kakav je Jovanović omogućili lijep život i u saborskim i ministarskim klupama, ne bi smjeli napisati da su oni – Domovini na ponos?

A što se tiče pozdrava „Za dom spremni“ (istaknuli su samo kraticu!) baš su oni s njime ginuli, kao što su Jovanovićevi drugari u vrijeme i nakon II. svjetskog rata „ginuli“ i druge ubijali s pozdravom „Smrt fašizmu-sloboda narodu“. Osim toga, koliko je nevinih ljudi, pretežno Hrvata nakon 1945. poubijano i zatvarano, koliko je s tim pečatom ostalo bez posla, na ulici?

Oko 90 posto HOS-ovaca nije ni rođeno kad su postojali ustaški logori, pa o čemu onda govori i mlati ovaj jadni bivši političar

-          „Na početku rata Jovanović se nije htio uključiti u obranu Hrvatske. Osobno sam, početkom 1991., pozvao sve liječnike da se stave na raspolaganje Sanitetskom stožeru. Jovanović se trebao javiti ravnatelju riječke bolnice, no za razliku od ostalih liječnika on je odbio to učiniti“ – prisjećao se prof. dr. Andrija Hebrang (DnevnoHR, 28.5.2013.).

Navodno je kasnije, 1993., bio mobiliziran u Hrvatsku vojsku, pa „nije“ mogao ni čuti ni znati što je to HOS i kakav je bio njihov pozdrav u Domovinskome ratu.

Kad je na jedan od riječkih nebodera nema tome dugo postavljena krvava crvena zvijezda petokraka, koju je nosio i ratni zločinac Veselin Šljivančanin, kad je 18.11. 1991., sa srpskim četnicima ušao u vukovarsku bolnicu, Jovanović je šutio.

Tada nije pričao kao sada da treba zabraniti komunističko znakovlje protiv kojih su se i HOS-ovci borili u vrijeme Domovinskoga rata!

Pod znakovljem komunističke partije, koju ovaj i dalje neumorno slijedi, učinjena su strašna zlodjela, ali da bi se to prikrilo onda se neprestano treba govoriti i pisati o „ustaškim“ pozdravima, kao i o Jasenovcu, ali ne i o stotinu srpskih i inih logora u Hrvatskoj, Srbiji i BiH u kojima su od 1991. mučeni i ubijani Hrvati.

Jovanović objašnjava da je korištenje pozdrava „ZDS“ ( i druge ustaške/NDH ikonografije) u javnom prostoru nedopustivo, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog pijeteta i sućuti prema žrtvama i njihovim potomcima.

A što je onda, druže Jovanoviću, s pijetetom i sućuti prema žrtvama komunističkog režima, zar njih treba zaboraviti?

Šteta što ovaj čovjek nikada nije posjetio Maceljsku šumu, što „nikada“ nije čuo za Goli otok ili za Staru Gradišku, odnosno što i dalje živi i trabunja s petokrakom na čelu!

I još nešto: jeste li primijetili da kad takvi kakav je notorni Jovanović moraju odgovarati na sudu da su tada manji od makova zrna i da sve okreću na politiku, kao tuže ih za to što su „crveni“, dok za svakog osumnjičenog hrvatskog branitelja odmah sipaju zlu krv i neshvatljivu mržnju?

 

Mladen Pavković