Crnogorac iz Podgorice, diplomirani slikar i profesor slikanja Matan Vukčević u prvoj emisiji "Supertalenta" na Novoj TV (nedjelja, 26. 9. 2021.) svojim je efektnim i vrlo zanimljivim nastupom, te izuzetnim slikarskim talentom koji se uistinu rijetko viđa, oduševio je publiku u dvorani i pred TV ekranima i tri od ukupno četiri člana žirija.

Prije nego je započeo točku, mladi je Crnogorac naglasio kako će njegov nastup biti potpora svima koji su obuzeti depresijom i crnim mislima, da ne odustanu i nastave se boriti za život.

No, već kod prvih taktova glazbe koja je pratila točku, članica žirija, Martina Tomčić (inače poznata po vrlo uočljivim i živopisnim gestikulacijama i osebujnim komentarima), znakovito razrogačila oči, dajući time do znanja kako je šokirana. Dakako, uzrok stanju šoka naše "primadone" je sasvim razumljiv, budući da je u pitanju bila pjesma "zloglasnog" Marka Perkovića Thompsona - "Neću izdat' ja Boga nikada".

Što je više šokiralo Martinu - Thompson, spominjanje Boga ili podjednako i jedno i drugo - za gledateljstvo ostaje tajna, ali svojim je nedvojbenim i vrlo upečatljivim gestikulacijama (dostojnim kazališta "Jazavac" ili "ZKM") jasno davala do znanja kako je zgrožena i osupnuta. Za to vrijeme, na sceni u potpunom mraku, odvijala se točka talentiranog slikara koji je do kraja pjesme predstavio svoje djelo: portret Isusa Krista. Prolomio se burni pljesak publike u dvorani, a tri (od ukupno četiri) člana žirija također su izrazili svoje divljenje. Jedino je ona (dakako, Martina) bila suzdržana i ukočena, a živopisne gestikulacije i kolutanja očima zamijenile su grimase kojima je izražavala neodlučnost. Na kraju je nekako procijedila (kroz zube) kako ona nije "ni za 'da' ni za 'ne'", ali priklonit će se trojci s izrazito pozitivnim stavom i dodati svoje "da".

Da je bila dosljedna sebi i da je karakter, ostala bi pri negativnom mišljenju koje zacijelo nije mogla nikako promijeniti u samo 2 - 3 minute. Ovako je potvrdila kako je malograđanka i pokondirena tikva koja nema svoga stava. I nije jedina. Takvih nam je prepuna javna scena. Glume "slobodne", "suvremene" i "progresivne" persone, a svojim postupcima dokazuju kako njihovim ograničenim umovima caruju predrasude i malograđanska svijest.

Inače jako "suptilna" i "osjetljiva" Martina Tomčić ne libi se javno pustiti suze kad god joj se pruži prigoda (kad je posrijedi neka tužna životna priča ili kakav detalj koji traži suosjećanje), ali ovoga je puta ostala hladna, gluha i nijema na temeljnu poruku autora točke (Matana Vukčevića) koja slavi život i govori nam kako je bijeg iz depresije nužan i potreban. Zanimljiva vrsta "humanista" i "filantropa" - to se mora priznati.

No, ako smo na nešto već odavno naviknuli, onda su to upravo takvi krajnje selektivni pristupi kod kojih se sve, uključujući i stavove prema temeljnim ljudskim vrednotama pa i životu kao vrhunskoj vrijednosti naše civilizacije, mjere političkim aršinima i promatraju kroz prizmu ideologije.

Gospođa Martina ne zna kako je žrtva tog jednostranog pogleda na svijet i nije svjesna činjenice da njezina razmišljanja i stavove u najvećoj mjeri određuju malograđanština i predrasude. Zato je ne treba osuđivati.

https://www.youtube.com/watch?v=e5I6h754Ejk&ab_channel=Supertalent

 

Zlatko Pinter