Arhiva članaka HRsvijet.net

Hrvatski predsjednik Josipović je po prvi puta u ovom svojstvu  posjetio Crnu Goru s kojom ga vežu i višestruki obiteljski odnosi.

 

U razgovoru hrvatskog predsjednika sa crnogorskim uglednicima se ističu i primjerni odnosi za čitavu "regiju", kao i zajedničko opredjeljenje na putu u Europske integracije. Prema Josipovićevim riječima suradnja između Crne Gore i Hrvatske je vrlo dobra, nema otvorenih pitanja - ako se ne računa pitanje trajne granice i Prevlake.

Josipović je i ovom prilikom izjavio kako postoji čvrsta namjera Zagreba i Podgorice da se pitanje razgraničenja na poluotoku Prevlaci riješi na civilizirani način:

-"Biti će i trajno riješeno, kada dođe vrijeme da se to obavi. Sada je na snazi sporazum koji očito odgovara i jednoj i drugoj strani, i dobar je primjer odličnog sporazumijevanja između dvije države.“

Crnogorski čelnici se potpuno slažu s gostom iz Hrvatske, ističući kako će Podgorica prihvatiti svaki rezultat međunarodne arbitraže, javio je Deutsche Welle

Rat nije zaboravljen, ali postoje drugi prioriteti

U Crnoj Gori mnogi građani smatraju kako je i pitanje Prevlake nešto do čega uopće nije trebalo doći i podsjećaju kako je pod izgovorom da će ispraviti pogreške "priučenih boljševičkih kartografa“, kako je to govorio i tadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović, Crna Gora kao dio  bivše Jugoslavenske narodne armije, krenula u ratni pohod na jug Hrvatske.

Osam godina kasnije iz Crne Gore je Hrvatskoj upućeno "iskreno žaljenje" zbog zločina počinjenih tijekom rata. Sa druge strane, bivši crnogorski pripadnici JNA koji su u vojnom zatvoru "Morinj“ u Boki Kotorskoj maltretirali zarobljene hrvatske državljane su nedavno osuđeni na tek blage zatvorske kazne. Ali se stječe dojam kako i Hrvatska i Crna Gora imaju druge prioritete: to je, prije svega, suradnja u  borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Josipovićeve srpsko-crnogorske rodbinske veze

Ovog petka (2.7.), drugog dana svog prvog službenog posjeta Crnoj Gori, Josipović će posjetiti Boku Kotorsku gdje će razgovarati sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice.  Inače, Josipović ima i rođake u Crnoj Gori, što su tamošnji mediji otkrili nakon njegovog izbora za hrvatskog predsjednika. Dvije sestre njegovog oca  udane su za partizanske oficire-Crnogorce i njegovi rođaci žive u Nikšiću.

Inače, prateći nedavnu predsjedničku kampanju u Hrvatskoj podgorički su mediji pisali da je Josipovićev djed, s majčine strane, Srbin, koji je kao zaslužni kraljevski oficir dobio imetak u Baškoj vodi. Uz rečeno, neki su crnogorski mediji pisali kako je i supruga Ive Josipovića srpske nacionalnosti, i njegova nekadašnja studentica.

Odličan izbor za nositelja projekta "regionalne" suradnje, rekli bi mnogi.