Arhiva članaka HRsvijet.net

Udruge branitelja proisteklih iz Domovinskog rata zajedno s civilnim udrugama i organizacijama iz svih segmenata hrvatskog društva, poštujući volju hrvatskog naroda osjećaju se pozvanima ukazati na neravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Povodom početka ove peticije, Ivica Brekalo (Udruga dragovoljaca i veterena Domovinskog rata HVO H-B) je za ABCportal odgovorio na par pitanja u vezi iste.

Koji su razlozi potpisivanja peticije ''Stop majorizaciji Hrvata i BiH''?

Razlog potpisivanja peticije leži u lošem položaju u kojem se Hrvati Bosne i Hercegovine danas nalaze. Baš iz tog razloga  je pokrenuta cijela ova incijativa od  braniteljskih udruga koja je podržana i od strane mladeži hrvatskih stranaka i civilnog društva. Hrvatski narod u BiH je majoriziran na svim područjima a to je pogotovo izraženo u odbijanju implementacije izbornih rezultata po kojima legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju biti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Moram napomenuti kako je veliki upit mladih ljudi za sudjelovanje oko organizacije peticije, oni su spontano i sami incijatori ovog projekta.

Na kojem području će se peticija potpisivati?

Peticija će se potpisivati na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, a najveća pozornost će se usmjeriti na područja gdje su Hrvati većinski puk. Naglašavamo da je ova peticija građanska incijativa pa iz tog razloga očekujemo kako će peticiju potpisati, osim hrvatskog naroda, i građani srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Tko se sve priključio potpisivanju peticije?

Pored braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata u sami projekat su se uključili sve mladeži političkih stranak s hrvatskim predznakom, Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, Hrvatski studentski politološku forum, Hrvatski intelektualni zbor, Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao i niz drugih nevladinih udruga. Posebno želim istaknuti studentsku populaciju i nevladine udruge te koristim priliku kako bih naglasio da ova incijativa nema stranački predznak, mi ne želimo utjecati ili raspravljati o stranačkim temama. Također pozivamo i ostale udruge koje se  još nisu uključile u sami projekat da nas podrže, kao i predstavnike medija čija nam je pomoć neophodna.

Jesu li Vas podržale stranke s hrvatskim predznakom?

Sve stranke s hrvatskim predznakom  su dale podršku potpisivanju peticije, i s istima je Organizacijski odbor održao sastanke. Na tim sastancima smo prvenstveno ukazivali na potrebu intelektualnog udruživanja unutar hrvatskog naroda kako bi se moglo odgovoriti na ozbiljne potrebe izmjene ustava i izbornog zakona. Naša zadaća je ukazati i dokazati kako veći dio hrvatskog naroda u BiH osjeća strah, ugroženost i majorizaciju.

Što peticijom želite postići?

Mi očekujemo kako će peticiju potpisati veliki broj građana, a po reakcijama s terena već vidimo da to neće biti samo Hrvati nego i građani svih nacionalnosti. Za rezultat očekujemo jednu brojku koja će biti poticaj na razmišljanje svim relevantnim političkim čimbenicima u BiH, ali i svim međunarodnim čimbenicima koji su uključeni u izgradnju moderne, demokratske i samoodržive BiH, koja je spremna za Euroatlantske integracije i Europsku uniju.


Vezani članci:

Peticija "Stop majorizaciji Hrvata u BiH"

Stop majorizaciji – sad ili nikad!