Arhiva članaka HRsvijet.net

Na fotografiji u Nacionalu Helena se Novak doimlje kao jednostavna, simpatična djevojka. Kada bismo joj u fotoshopu skupi okvir naočala zamijenili debelim plastičnim okvirom na koji osiguranici, čini mi se, još uvijek imaju pravo preko socijalnog osiguranja, s Nacionalove stranice smiješila bi nam se stamena ruska djevuška.

Ranko Ostojić kaže: "Radi se o vrijednoj i marljivoj mladoj osobi, no ne može ostati zbog stava koji je potpuno suprotan stavovima SDP-a".

Suosjećajući s Helenom, Predrag Lucić pak u Novom listu lamentira:

"A stranka kao stranka – odmah iskoristila sve ustrojbene mehanizme da izopći Helenu Novak. I da joj uskrati mogućnost da jednoga dana u svojstvu stranačke čelnice, uz sushi od tune plavoperke, javno prežvakava smrt nekakvih Mađara koji i nisu zaslužili da prežive prometni udes, budući da nisu bili vezani. I da uživa gledajući kako se nitko u stranci ne usuđuje ograditi od njezine bešćutne izjave".

"Pa jel se to zove demokratija u nasoj lepoj da ne smiješ ni reći sta misliš. Bruka i sramota!" – kaže Che Guevara. Ali ne onaj pravi, nego virtualni s jednog srbijanskog foruma.

Tko je onda Helena Novak?

Po svemu sudeći, Helena Novak je još jedna žrtva Facebooka. Kao i ona nesretna djevojčica koja je negdje u Bosni bacala štenad u rijeku, a cviljenje tih kučića odjeknulo od Tokyja do New Yorka. Doduše, u njenom slučaju radilo se o "Jubitu", rekao bi zaboravljeni Kiro, no "princip je isti, a sve su ostalo nijanse", davno je ustvrdio Balašević.

Helena Novak, uzorna članica SDP-a i Foruma mladih SDP-a u Trogiru, na Facebooku je iznijela neka svoja privatna razmišljanja o Albancima, Europskoj uniji, Hrvatima, Dalmatincima i trogirskom pekarstvu. Razmišljanja kakva mladež SDP-a ili koje druge stranke vjerojatno vrlo često i bez ikakvih problema razmjenjuje u kafiću, stranačkim prostorijama ili u toplini obiteljskog doma. Jer, tko se, zaboga, može slijepo držati proklamiranih stranačkih smjernica uvijenih u celofan bezgraničnog humanizma i "europskih vrijednosti" dok u šlapama s nekim bliskim razglaba o svjetskim ili "regionalnim" pitanjima!?

Međutim, "profili" na Facebooku nisu bliske osobe i virtualni prostor nije prostor privatnosti. Sve tamo zapisano ostaje kudikamo dulje od nečega izrečenog i pred najreprezentativnijim skupom. Ako netko to izrečeno nije snimio i postavio na Facebok ili drugdje na internet. A što je to Helena Novak napisala na Facebooku?

Ukratko, ustvrdila je da je "Kosovo srpski teritorij otkada je svijeta i vijeka", da "Šiptari u Trogiru varaju, lažu, švercaju, dilaju i pucaju", da su upravljačke strukture EU "nacisti novog doba", da "Hrvati i Dalmatinci nisu isti narod", da "ima puno prijatelja albanskog podrijetla (iako isti, sram ih bilo, u Trogiru imaju "zlatarne, pekare, slastičarne")  i da je po uvjerenju uvjerena ljevičarka".

Isprva su na njezin slučaj lokalni esdepeovci mlako reagirali, no kad se priča zakotrljala promptno su se pokrenuli i razriješili je dužnosti tajnice SDP-ova izbornog stožera za IX. izbornu jedinicu, isključena je iz Foruma mladih SDP-a, a stranka se ispričala Albancima u Hrvatskoj.

Hrvatima, ni onima u Dalmaciji ni onima u ostatku Hrvatske, nitko se nije ispričao. A i što bi!? Kad su ionako postali regionalna vreća za ispucavanje nagomilanih frustracija ostalih etnija i pseudoetnija na brdovitom Balkanu!

Kad ne znaš što bi od sebe, udri po bratu Hrvatu, on će podnijeti i razumjeti. A neki od onih glavonja, koji ga kao predstavljaju, još će ti se ispričati što je mrcina ostala na nogama i suosjećano priupitati boli li te "pesnica" od udaranja po toj tvrdoj glavi.

Tako se i "uvjerena ljevičarka" Helena Novak, spoznavši da se zaletjela s izjavom o Albancima, u srpskom "Kururu", pere na račun Hrvatske konstrukcijom kako je nepravedno Srbiji oduzeti Kosovo budući da je ono bilo samo autonomna pokrajina u okviru Srbije, te bi se po tom ključu i Hrvatskoj mogla "oteti Dalmacija".

Otela se eto i "uvjerenoj ljevičarki" s usta žarka orjunaško-srbijanska sanja o otimanju Dalmacije Hrvatskoj. Ona se tobože boji onoga što priželjkuje! A da upravo to priželjkuje svjedoče njene riječi s Facebooka:

"Ja isto tako smatram da Hrvati i Dalmatinci nisu isti narod i što ćemo sad? Oćemo se odcijepit?"

Kada bih se služio rječnikom gospođe Novak, rekao bih: Odcijepite se već jednom, orjunaši! Ali od Dalmacije, jer Dalmacija je "otkad je svijeta i vijeka" kolijevka hrvatske države i državnosti! No, hvala Bogu, njezin rječnik mi ne treba. Dovoljne su činjenica: Dalmacija nije bila autonomna pokrajina u okviru Hrvatske, nego dio Hrvatske, baš kao Lika ili Slavonija, u Dalmaciji ne živi neki drugi narod, nego Hrvati, u Dalmaciji se izbori redovito dobivaju na naglašenom nacionalnom osjećaju, sad što je Ivo Sanader to zloupotrijebio, druga je priča.

Stoga je izglednija jedna druga opasnost. Da se sjeverozapadna Hrvatska, nastavi li misliti i živjeti po "protokolima epehaovskih mudraca" , po kuljiševskim granicama odcijepi od normalne Hrvatske i zdravog razuma.

Na žalost Helene Novak, Hrvatske će, dok je bude, biti upravo u Dalmaciji. To nije vječno, Sunčev sustav će, navodno, jednoga dana postati nepogodno mjesto za život. Ali zašto time razbijati glavu!? Ja to ne ću doživjeti. Bojim se, ni Helena Novak. Ma koliko nas mlađahno s nadobudnim pogledom "uvjerene ljevičarke" motrila s fotografije u Nacionalu.

 

Damir Pešorda

 

Vezani članci:

Trogirska SDP-ovka smijenjena zbog antialbanskih stavova - ORJUNA-ški stavovi prešućeni

Slučaj trogirske SDP-ovke: Otvoreno pismo hrvatskoj javnosti

Helena Novak za srbijanski Kurir: Odvajanje Kosova je kao odvajanje Dalmacije od Hrvatske