Arhiva članaka HRsvijet.net

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je vrijeme da BiH bude državna zajednica tri naroda i tri entiteta, ocijenivši da je hrvatski entitet realnost i da Bošnjaci moraju shvatiti da stabilnost BiH ovisi o njihovom odnosu prema tom entitetu."Ako žele održati BiH, taj entitet bi trebao biti njihov politički program", istaknuo je Dodik.

Navodeći da bi hrvatsku teritorijalnu jedinicu trebao činiti ono što je bila Herceg-Bosna i obuhvatiti Posavinu i središnju BiH, Dodik je ponovio da je teritorijalni kapacitet RS nedodiriv i da nema nijednog političara koji bi prihvatio bilo kakve razgovore o teritorijalnoj prekompozciji RS.

Dodik je rekao da su Hrvati devastirani kao politička zajednica raznim intrigama koje se poturaju od dijela međunarodne zajednice i Bošnjaka.

"Bošnjaci su se očigledno okupili kako bi marginalizirali Hrvate. Bez jednake pozicije Hrvata kao političkog naroda, ne može se održati priča o multietničkoj zajednici. Sporna je želja za apsolutnom dominacijom Bošnjaka nad Hrvatima i Srbima", rekao je predsjednik Vlade RS za Večernji list.

Dodik je odbacio tvrdnje da ima neki tajni plan s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, istakavši da su to bolesne konstrukcije medija ili institucija koje, kako je naveo, najviše ruše vjeru u moguću BiH.

"Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je obični spekulant koji je sve to prenio na nekoliko medija koje kontrolira. Kad smo razgovarali s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, svi su nakon kratkih pozdrava odlazili. Samo se Lagumdžija zadržavao okolo kako bi mogao prosluškivati što sam rekao", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je državnoj tajnici SAD prenio da ne vodi politiku secesije "kako to u Sarajevu lažu", ali da smatra da je za BiH najbolje da se mirno raziđe.

"Ali Lagumdžija je prenio javnosti moj dio samo o secesiji, ali ne i drugi dio o mirnom razlazu. I nisu samo mediji u službi sarajevske politike, nego i sudovi koji godinama sotoniziraju Hrvate i Srbe", rekao je Dodik i ponovio da će tražiti redefiniranje uloge Suda i Tužiteljstva BiH, jer je to mjesto za političku prekompoziciju BiH.

Podsjetivši da nikada ne treba zaboraviti poruke poglavara Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića da je BiH zemlja Bošnjaka i da svi koji to ne žele prihvatiti mogu ići, Dodik je rekao da nema nikakve razlike između Cerića, čelnika SDA Sulejmana Tihića i Lagumdžije, osim što je predsjednik SDP-a BiH, kako kaže, malo perfidniji.


HRsvijet