Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu objavio je priopćenje o izjavi o blaženomu Alojziju Stepincu ministra u Vladi Republike Srbije Aleksandra Vulina, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Izjava o blaženomu Alojziju Stepincu ministra u Vladi Republike Srbije Aleksandra Vulina u Jadovnu, 21. lipnja 2015. godine, za katoličke je vjernike vrijeđanje najdubljih osjećaja, za Hrvate ponižavajuća, a za svakoga istinoljubivog čovjeka gaženje istine.

Nije vrijedno pozornosti miješanje ministra Vulina u pitanja o kanonizaciji kardinala Stepinca, ali je pozornosti itekako vrijedno sasvim neutemeljeno povezivanje Blaženika s ubojstvima ljudi i spominjanje njegova imena u kontekstu stradanja djece u koncentracijskim logorima.

Osim toga, ne samo da je vrijedna pozornosti, nego je pravo iznenađenje činjenica da odgovorni hrvatske vlade dopuštaju u Hrvatskoj iznošenje neistina i vrijeđanje hrvatskih građana i to od strane predstavnika vlasti druge države. Iznenađenje je još veće zbog toga što su poznati i raniji istupi toga istog ministra tijekom posjeta našoj zemlji.

Takav nemaran odnos hrvatskih vlasti prema istini o blaženomu Alojziju Stepincu i prema hrvatskoj prošlosti znak je nepoštovanja dostojanstva vlastitoga naroda i domovine.

Nadamo se da stavove koje je u toj prigodi iznio ministar Vulin ne dijele ostali sudionici iste komemoracije, posebice ne predstavnici vjerskih zajednica.", stoji u priopćenju.

 

M.M.