Novoizgrađenu kninsku crkvu Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta posvetio je u utorak 4. kolovoza šibenski biskup Ante Ivas. Uz biskupa Ivasa koncelebrirali su vojni biskup u RH Juraj Jezerinac i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak te stotinjak svećenika.


Slavlje posvete crkve i oltara prema obredniku započelo je ispred vrata novoizgrađene crkve. Kninska gradonačelnica Josipa Rimac predala je ključeva crkve biskupu Ivasu. Biskup je ključeve dao kninskom župniku i gvardijanu fra Marku Duranu koji je crkvu svečano otvorio. Brojni vjernici i svećenici potom su ispunili crkvu koja ima tisuću i sto sjedećih mjesta. Nakon što je biskup Ivas blagoslovio vodu i poškropio zidove crkve uslijedila je Služba riječi i biskupova homilija.

Danas posvećujemo ovaj hram i oltar. U ovom trenutku ne mogu se ne prisjetiti riječi blagopokojnog šibenskog biskupa Srećka Badurine koji je djelovao u vrijeme Domovinskog rata. Kad je 1995. godine posvećivao jednu od srušenih crkvi u Domovinskom ratu biskup je istaknuo kako bi trebala biti poražena slika svijeta koja u drugome gleda neprijatelja koga treba mrziti, njegovo oteti i ubiti. Jedino je porazom takvog bezumlja moguće otvoriti mogućnost ljudskosti. Iz ljudskosti stvara se mogućnost pravednosti, a iz pravednosti mogućnost mira, govorio je biskup Badurina; a citirao je biskup Ivas.

Istaknuo je da je nužno vjerovati da je mir djelo pravde. Upravo zbog toga je podignuta ova crkva, da nas stalno podsjeća da smo s Bogom u krsnom savezu i da smo s njim u životvornoj i životnoj vezi, da je on izvor svakoga dobra, da nas Bog uz Gospu okuplja, rekao je biskup.

Ovu crkvu posvećujemo kako nikada ne bi zaboravili da smo svi mi Božji hram, da je u nama i našim obiteljima. Čovjek je hram u kojem Bog želi prebivati i djelovati u svijetu, poručio je biskup Ivas koji je zaželio da nova crkva u Kninu bude znak, obećanje i potvrda naše bolje budućnosti. Neka bude izazov i poziv da u sebi ne umrtvimo odgovornost prema Bogu i Domovini, obitelji, mladom naraštaju i budućnosti. Želim da u našoj hrvatskoj državi i društvu zasjaju vrijednosti koje izgrađuju čovjeka, koje izgrađuju božanske vrijednosti čovjeka i društva da bi u svojoj domovini, ne lutajući po tuđini, mogli živjeti život u izobilju Božjem i ljudskom, zaključio je biskup Ivas.

Projekt izgradnje crkve Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta pokrenuli su Šibenska biskupija, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, samostan i župa Sv. Ante Padovanskog u Kninu uz pomoć Grada Knina. Kamen temeljac položen je 25. rujna 2011. godine. Osim Vlade Republike Hrvatske, sredstava za gradnju crkve osigurali su Hrvatska biskupska konferencija, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, hrvatske župe i misije u inozemstvu, ali i brojne tvrtke te vjernici svojim donacijama.

Crkvu je projektirao arhitekt Jerko Rošin, interijer je uređen po zamisli arhitekta Ante Vrbana. U crkvi ima oko 1100 sjedećih mjesta. Zanimljivo, ovo je prva katolička crkva izgrađena na kninskom području nakon 1777. godine.

 

M.M.