Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej izjavio je, komentirajući suživot Hrvata i manjinskih Srba, kako su "zlo činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri no oni”.

 

Istaknuo je također kako je bitno oprostiti ali i dobiti oprost za nedjela koja su, kako je rekao, poneki među Srbima činili.

Pred nekoliko stotina vjernika u Manastiru Krka pored Kistanja, gdje je održao pravoslavno liturgijsko slavlje povodom 400. obljetnice srpsko-pravoslavne Bogoslovije, istaknuo je kako je bitno oprostiti ali i dobiti oprost za nedjela koja su, kako je rekao, "poneki među Srbima činili".

Za medije je pak komentirao suživot Hrvata i srpske nacionalne manjine, istaknuvši kako se u odnosima dogodilo veliko zlo koje je tim veće kada je poznato da su ranije bili jedan kršćanski narod s istim crkvama.

- Braća su se podijelila i jedni drugima nanijeli veliko zlo koje se više ne smije ponovit - kazao je patrijarh Irinej, dodajući kako je srpski narod,"bježeći od smrti doživio tragične stvari, a hrvatski teritorij napustio je pod pritiskom".

Osvrnuo se i na skidanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, navodeći kako ga to čudi.

-Iako je ćirilica dio srpskog identiteta, u Beogradu i danas izvješene latinične ploče - kazao je patrijarh SPC-a.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej dodao je kako je iz Hrvatske htio poslati poruku svim Srbima koji su nekad obitavali na području Hrvatske da se tu i vrate.

 

M.M.