„Blaženi Alojzije Stepinac između činjenica i insinuacija" naziv je predavanja održanog u četvrtak 24. svibnja u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Organizator predavanja bila je Družba Braća hrvatskog zmaja, zmajski stol Dubrovnik koji je ugostilo uglednog profesora i istaknutog člana Družbe dr. Marija Jareba, zmaja Jurjevgradskog od Tribunja.


Predavač dr. Jareb, koji je bio član Mješovite komisije hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, u predavanju je proveo okupljene kroz niz insinuacija koje su srbijanske a zatim jugoslavenske propagandne grupe pripremale za obračun s hrvatskim narodom i Rimokatoličkom Crkvom.

U toj planskoj borbi blaženi Alojzije Stepinac kao nepokolebljivi zagovornik istine te Hrvat i rimokatolički nadbiskup, a zatim i kardinal bio je najpogodnija prva žrtva za pripremane obračune.

Posebno zastrašujući podaci koje je profesor Jareb iznio bili su s kolikom dozom nemarnosti su same jugoslavenske vlasti preuzimale propagandne pamflete tada poraženih četničkih snaga kao relevantne dokumente za pripremane sudske procese.

U zaključku predavanja dr. Jareb sažeo je niz povijesnih činjenica i istina koje rasvjetljuju pomno kreirane insinuacije koje i danas kruže kako u domaćoj tako i međunarodnoj stručnoj javnosti o bl. Alojziju Stepincu.

Moderatorica predavanja bila je Verina Jurica Turk koja je predstavila povijest Družbe Braće hrvatskog zmaja te gosta predavača dr. Jareba. Glazbom su večer s nekoliko klasičnih skladbi popratili Slobodan Begić, violina i Tomislav Žeravnik, gitara.

 

M.M.