U Trilju je, u nedjelju, 29. rujna, procesijom i svetom misom, koju je predvodio dr. sc. don Ivan Bodrožić, profesor na KBF Sveučilišta u Splitu, održana završna proslava svetog Mihovila Arkanđela, nebeskog zaštitnika Trilja, koji se ujedno slavi i kao Dan Grada.

Uz don Ivana Bodrožića euharistijskom slavlju sudjelovali su don Stipe Ljubas, župnik Župe Trilj i dekan Cetinskog dekanata, fra Ante Čovo, gvardijan Svetišta Gospe Sinjske, fra Joško Kodžoman, don Anđelko Dukić, svećenik u miru, mons. Jakov Delić i dr. don Ante Mateljan, prof. na KBF- u Split, voditelj vjerskog slavlja i programa.

U svojoj propovijedi govoreći o sv. Mihovilu, kao simbolu poštenja i vjera, don Ivan Bodrožić je istaknuo kako samo značenje sv. Mihovila je 'Nitko kao Bog' i po tome treba se živjeti vjerujući u Boga, u prvom redu treba u vjeri Boga živjeti ispravno i skrušeno. Naglasivši kako je ovaj triljski i cetinski kraj oduvijek krasilo viteštvo, a vitez među svetima je sv. Mihovil. U svečanoj procesiji, u koji je križonoša bio Ante Galić, otac osmero djece koja su bila u njegovoj pratnji tijekom svečane procesije, kao i na misi, nazočili su i prijatelji triljskih vatrogasaca iz njemačkog Ashaua i Bratovštine Blažene Djevice Marije iz Kaštel Novoga, pripadnici 3. i 4. gardijske brigade, Triljske mažoretkinje i članovi sportskih udruga, i brojne osobe iz javnog, društvenog i kulturnog života, među kojima su bili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, saborski zastupnici Petar Škorić, Ante Babić, Davor Lončar, Miro Bulj, Goran Dodig, dožupan Ante Šošić, alkarski vojvoda Boško Ramljak, čelništvo Grada Trilja na čelu sa saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Ivanom Šipićem i predsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Živaljić, predstavnici Hrvatske policije, načelnici i gradonačelnici susjednih općina i gradova predvođeni Kristinom Križanac i Dinkom Bošnjakom, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinsko obrambenog rata, časne sestre i brojni drugi.

U procesiji ulicama Trilja kip svetog Mihovila nosili su policajci, vatrogasci, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinsko obrambenog rata, triljski gradski vijećnici, članovi kulturnih udruga, učenici te ostali vjernici. U svečanoj povorci u svojim živopisnim odorama sudjelovali su alkari i alkarski momci.

Na kraju euharistijskog slavlja zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji „Mihovilskih dana“ uputio je triljski župnik don Stipe Ljubas. Posebnu zahvalu uputio je predvoditelju misnog slavlja, a na poseban način zahvalio je na dolasku i sudjelovanju u triljskom slavlju predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, kojoj je darovao prigodnu sliku s likom sv. Mihovila i suzaštitnice Gospe Karmelske, rad predsjednice Likovne Udruge Tilurium Ane Žuro. Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić u ime Triljanki i Triljana zahvalio je svima koji su posljednjih dana pohodili Trilj te uveličali svečanost. Tom prigodom uz pozdrave predsjednici i svim gostima prigodne darove s likom sv. Mihovila darivao je predvoditelju misnog slavlja don Ivanu Bodrožiću.

 

D. Z. Selak