Drugi je val, prema dostupnim podacima, realnost jer u svijetu ima više od 100.000 novozaraženih dnevno, to je najveće širenje otkad znamo za korona virus, rekao je znanstvenik Ivan Đikić.

Drugi val korona virusa je realnost jer u svijetu brojimo više od stotinu tisuća novozaraženih na dan i više od sedam milijuna ukupno zaraženih, poručuje ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe te direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu.

U tom drugom valu, upozorava, prioritet obrane ne smiju biti stroge epidemiološke mjere zatvaranja gospodarstva i cjelokupnog života, jer smo naučili da se boriti možemo i na druge načine.

Đikić je objasnio kako je moguće da se virus "preselio" na druga žarišta, poput Libanona, Nigerije, Južne Amerike, ako je točna pretpostavka da mu toplina i UV zrake smetaju.

"Toplo vrijeme i vlaga, govorio sam i prije, nisu odlučujući faktori u širenju virusa. Otežavaju ga, ali je presudni  faktor onemogućiti virus da prijeđe s osobe na osobu. Mislili smo da se virus širi s površina, s mobitela, primjerice, trebalo nam je vremena da shvatimo kako se u 80-90 posto slučajeva širi tijekom boravka u zatvorenim prostorima, u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kapljičnim putem.

Ako spriječite velike susrete, okupljanja u zatvorenom - spriječili ste najveći dio širenja virusa. U državama u kojima zaraza sad buja, bile one u toplim krajevima ili ne, nisu uveli pravilne mjere izolacije, posebice izbjegavanje kontakata i zabrane susreta velikog broja ljudi", rekao je znanstvenik.  

Također je objasnio kako se Hrvatska treba ponašati na jesen ako  se virus vrati i o čemu to zapravo ovisi povratak virusa.

"Drugi je val, prema dostupnim podacima, realnost jer danas u svijetu ima više od 100.000 novozaraženih dnevno, to je najveće širenje otkad znamo za pandemiju korona virusa. Ukupno je više od sedam milijuna zaraženih ljudi na svijetu. Danas, međutim, imamo brze i točnije testove, više znanstvenih podataka na temelju kojih se možemo pripremiti protiv drugog vala. U njemu prioritet obrane ne smiju biti stroge epidemiološke mjere zatvaranja gospodarstva i cjelokupnog života, jer smo naučili boriti se i na druge načine.

Život će se promijeniti tako da se nose maske, da budemo oprezni u kontaktima s drugim ljudima i da se izbjegavaju velika okupljanja, posebno u zatvorenim prostorima. Ponovno zatvaranje gospodarstva trebamo izbjeći jer će nam to u budućnosti donijeti ozbiljne ekonomske i društvene probleme. Treba se ugledati na Južnu Koreju, koja nije zaustavila gospodarstvo, ali je, koristeći znanost i moderne tehnologije, pripremila društvo na pravilnu borbu protiv korona virusa", rekao je Đikić. 

Testovi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je u Hrvatskoj tzv. imunitet krda steklo samo jedan do dva posto stanovništva. Objasnio je to će nam to značiti za drugi val.

"To su, prije svega, preliminarni podaci testiranja na relativno malom broju ljudi. No ti podaci su konzistentni s testiranjima u drugim zemljama, gdje je potvrđeno da je jedan, do osam posto stanovništva bilo u kontaktu s virusom, i stvorili su imunitet. To su relativno niske stope stvaranja imuniteta u usporedbi s onim što je očekivano. Ali su i vrlo važni brojevi kad ih usporedite s brojem zaraženih u Hrvatskoj.

 Ako je u Hrvatskoj više od 2000 zaraženih, pozitivnih na genetskim testovima, a sad imate dva posto populacije koja je bila u dodiru s virusom na temelju seroloških testova, onda je to mnogo veći broj zaraženih od službenog broja, tj. oko 80.000 zaraženih. Brojke pokazuju onda i nisku smrtnost od Covid-19 u Hrvatskoj, od 0,125 posto. No želim napomenuti da ćemo tek na kraju pandemije imati sveobuhvatne i točnije podatke", rekao je Đikić za 24sata.

M.M.