Krenula je službena predsjednička kampanja i nesmiljena borba za najviši državni tron. I u toj borbi se ne biraju sredstva ni saveznici. Tako se, naizgled ničim izazvan, na N1 televiziji pojavio Krunislav Olujić da bi opanjkao Miroslava Škoru, jednog od ozbiljnih kandidata. Već je do sada rečeno da je Škoro ljuti desničar, potencijalni diktator, dezerter, srpski zet, korisnik državnog novca i mason.

Olujić tome dodaje da je ovaj kandidat bio član Saveza socijalističke omladine te podupirač Koalicije narodnog sporazuma i još ono ključno. Navodno se Bernard Luketich, pokojni dugogodišnji predsjednik Hrvatske bratske zajednice, ne zna se zbog čega, protivio njegovu imenovanju na mjesto konzula u SAD-u.

Portal Direktno zatražio je potvrdu ove informacije. I dobio je demanti. Tajnik HBZ-a odgovara da se ovo kulturno-osiguravajuće društvo u Americi nikada nije uključivalo u političku kampanju i politička imenovanja pa im nevjerojatnim izgleda da bi se Luketich miješao i u pitanje imenovanja jednog hrvatskog konzula.

A tko je Krunislav Olujić, čovjek koji zamjera Škori određenu ulogu u socijalističkoj omladini i u Koaliciji narodnog sporazuma, kao da su to bile neke neprijateljske organizacije?

Svoju je karijeru započeo kao sudac Opštinskog suda u Derventi, a to se mjesto nije moglo zadobiti bez “moralno-političke” podobnosti. Onda je u slobodnoj Hrvatskoj, kažu zahvaljujući ponajviše Vladimiru Šeksu, ostvario strelovitu znanstvenu i političku karijeru: docent na Pravnom fakultetu, doktor pravnih znanosti, predsjednik Ureda za nacionalnu sigurnost, glavni državni odvjetnik, član Državnog sudbenog vijeća i napokon predsjednik Vrhovnog suda. I sve to u samo pet-šest godina, sve do, za njega fatalne, 1996. godine.

Tada je s ove posljednje funkcije smijenjen preko noći na prijedlog Vlade i samog predsjednika Tuđmana. Govorilo se da je uhvaćen u telefonskim kontaktima s kriminalcima te usput kako su otkrivene i njegove pedofilsko-homoseksualne sklonosti i nastranosti.

Zanimljivo je ovdje da je jedna jugoslavenska televizija ugostila danas politički posve beznačajnu osobu, samo da bi napakostila jednom po svemu časnom čovjeka? Nije teško pogoditi odakle je stigla narudžba za intervju. Škoro prijeti da bi mogao poremetiti unaprijed složene karte, ali u njegovoj eliminaciji ipak nije svatko dobro došao. Olujićev je istup protiv Škore njemu samo vjetar u leđa, kao što su mu to općenito ideološke diskvalifikacije, dezinformacije i napadi problematičnih tipova. I to ne vrijedi samo za njega.

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija