Premijerna izvedba predstave „Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem“, kao rezultat zajedničkog umjetničko-istraživačkog projekta Dubrovačkih ljetnih igara i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, izvedena je sinoć, prvog dana kolovoza u 21 sat. Istu večer održana je i prva reprizna izvedba, u 23 sata. Predstava inspirirana pirnim običajima nekad i danas u Dubrovniku protekla je u veseloj i živoj atmosferi, kako priliči svadbenom raspoloženju. Podijeljena je na tri dijela, u kojima su svoj autorski potpis ostavila tri mlada redatelja.

Režiju „Odbrojavanja“ potpisuju Lea Anastazija Fleger, Marina Pejnović i Hrvoje Korbar,dok je kostimografija i scenografija uradak Zdravke Ivandije Kirigin. Dramaturginje su Nikolina Rafaj i Nina Bajsić, scenski pokret potpisuje Ema Crnić, a produkciju studentica produkcije Romana Brajša. Predstavu izvode talentirani studenti Odsjeka glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu: Maruška Aras, Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Vini Jurčić, Rok Juričić, Iva Kraljević, Filip Mayer i Tin Rožman. U predstavi sudjeluju i Ana Cvitanović, Paula Japunčić, Matea Šišić, Jelica Čučević, Rela Petric, Mislav Stanković, Aida Machiedo, Matilda Perković, Igor Jurinić, Vid Ćosić, Marko Capor te Matija Vojvodić.

Prvi dio predstave izvodi se na samom vrhu Minčete, drugi dio u unutrašnjosti tvrđave i to dijelom na stepenicama i dijelom u katakombama, dok se treći, završni dio, odvija na igralištu pod Minčetom. Mladi glumci suvereno su vladali scenom, puni energije i mladenačkog glumačkog poleta. Potvrdili su riječi intendantice Dore Ruždjak Podolski s konferencije za medije uoči premijere koja je kazala: „Ovo je dokaz da zaista nešto može ostati iza nas i da imamo svijetlu budućnost teatra, samo trebamo dati priliku mladim ljudima!”Poruka o apartmanizaciji Grada i stavljanja cijene na neprocjenjivo vrlo je jasna i upečatljiva. Zvučne su Držićeve i Nalješkovićeve rečenice, koje pokazuju svoju svevremenost, a zadržavaju zvonkost iz vremena u kojem su nastale. Radi se o vedroj, razigranoj i lepršavoj predstavi, ali uz važnu i aktualnu poruku.

Predstava „Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem“ na 69. Igrama imat će ukupno šest izvedbi, a sljedeće su na rasporedu 2. i 3. kolovoza s počecima u 21 te u 23 sata.

 

M.B.