U povodu Dana hrvatskog baleta 4. studenog na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedena je najnovija produkcija Baleta HNK Split, plesna predstava Piazzolla/Stravinski

Dan hrvatskog baleta 4. studenog obilježava se u spomen na početak profesionalnog djelovanja baleta u Hrvatskoj. Naime, na taj dan 1876. godine, u HNK Zagreb praizvedena je opera Nikola Šubić Zrinjski, a na programskoj cedulji po prvi su put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova unutar opere.

Plesna predstava Piazzolla/Stravinski praizvedena je 14. kolovoza, ove godine na zatvaranju 65. Splitskog ljeta, na otvorenoj pozornici na Sustipanu. Svoju praizvedbu na kazališnoj pozornici imala je 25. studenog. Predstava je to koja uz glazbu dva skladatelja koji su, svaki na svoj način, obilježili glazbu 20. stoljeća suočava i koreografske rukopise petorice europskih koreografa suvremenog plesnog izraza mlađeg naraštaja. U prvom dijelu, na glazbu skladbi Četiri godišnja doba Buenos Airesa argentinskog majstora tanga Astora Piazzolle a u izvedbi baletnog ansambla HNK Split u koreografiji Claudija Cangialosija, Douglasa Leeja, Kristiana Levera i Stephena Delattrea. U drugom dijelu predstave na programu je bilo Posvećenje proljeća Igora Stravinskog u koreografiji Igora Kirova. 

 

DZS

Foto: HNK-a Split