Roman Medaljon, prozni prvijenac mostarske književnice Anite Martinac predstavljen je u petak u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici.

 

O knjizi su govorili član odjela za istraživanje zločina komunizma Hrvatskog svjetskog kongresa Ivan Zlopaša, urednik knjige Dragan Marjanović i autorica Anita Martinac.

Dajući samom romanu vrlo visoku ocjenu, kako s istražiteljskog tako i književnog gledišta, Zlopaša je ovu romansiranu priču o Škriparima uporedio s planetarno poznatim sagama o Davidu Crockettu ili Robinu Hoodu, istaknuvši kako nitko ne treba biti iznenađen ukoliko u skoroj budućnosti dođe i do ekranizacije ovog romana.

-Na primjeru glavnog junaka ovog romana vidimo da su u njegovom slučaju bila ključna dva detalja. Prvi je lažna optužba zbog navodnog ubojstva simpatizera nove vlasti, iz čega vidimo primjer kako konstruirana tvrdnja o navodnom "prepoznavanju bratovih opanaka" može pokrenuti cijelu lavinu događaja čije se posljedice osjećaju i dan danas. Zahvaljujući ovoj dokumentarno-romansiranoj priči doznali smo i drugi ključni razlog koji je predodredio sudbinu glavnog junaka ovog romana. Dok je Ante Marić u zatvoru bezuspješno promišljao o načinima kako dokazati da je krivo osumnjičen, konstruktori prve neistine željeli su ga iskoristiti kao lažnog svjedoka protiv tadašnjeg mostarsko-duvanjskog biskupa mons. Petra Čule, koji se komunistima žestoko zamjerio jer je, zajedno s danas blaženim kardinalom Alojzom Stepincem, bio koautor znamenitog "Pastirskog pisma" zahvaljujući kojemu je domaća, ali i međunarodna, javnost bila upoznata s postupcima komunističkih vlasti prema katoličkim svećenicima i narodu. Kako bi izbjegao lažno svjedočenje i osobno sudjelovanje u očito konstruiranom sudskom procesu protiv biskupa, koga nije osobno niti poznavao, glavni junak ove tragične priče jednostavno bježi u šumu, nadajući se kako će tamo dočekati "bolje sutra" - istaknuo je Zlopaša.

Govoreći o romanu, kao i vremenskom razdoblju o kome roman govori, književnik i novinar Dragan Marjanović je istaknuo kako upravo u onome što se događalo na samom završetku i u godinama nakon II. svjetskog rata treba tražiti odgovore na mnoga pitanja pa tako i na današnju demografsku sliku hrvatskog naroda.

- Podatak od 20.000 ubijenih i nestalih na području Hercegovine vapi do neba. Nije mi poznato da li je ikad itko napravio kvalitetnu prosudbu koliko je među žrtvama bilo neoženjenih, koliko je zbog njihove prerane smrti manje brakova sklopljeno, koliko je manje djece rođeno - zapitao se Marjanović, dodajući kako upravo u tome treba tražiti glavne uzroke sadašnje demografske slike hrvatskog naroda koja se u posljednje vrijeme nameće kao jedna od ključnih društvenih tema.

Zahvaljujući okupljenima i predstavljačima, autorica je istaknula da je istraživanju radila dosta dugo te je u konačnici u romanu okupila šezdesetak likova, koji su stvarni i čija imena nisu mijenjana.

-Pola stoljeća smo učeni drugačije, pola stoljeća je ta istina satirana i prikazivana drugačijom. Želim tu priču prenijeti mladima, to jedno teško vrijeme kako bi spoznali našu prošlost i našu bol. Svim tim žrtvama želim da nađu spokoj i kako je knjiga objavljena za vrijeme Uskrsa, možemo reći kako je to istina koja je uskrsla - istaknula je Anita Martinac. Dodala je kako ovim romanom želi potaknuti i druge da se bave ovom temom koja je dugo godina zabranama pokušavana potisnuti iz kolektivne svijesti jednog naroda.

U glazbenom djelu programa nastupila je muška klapa Dobrkovići.Organizator predstavljanja bila je udruga Briješki pleter.

 

M.J.