U povodu obilježavanja 70.-e obljetnice Bleiburške tragedije u utorak navečer u Mostaru je predstavljena knjiga „Od Bleiburga do Ljubuškog – Svjedočenja preživjelih“ kojom je dr. Ante Čuvalo otrgnuo od zaborava dio svjedočanstava preživjelih svjedoka tih teških vremena.

Riječ je o istraživačkoj knjizi s povijesno vrijednom građom, pisanoj u obliku svjedočanstva preživjelih sudionika Križnog puta iz općine Ljubuški.

Promociju knjige prikladnim govorom otvorio je don Željko Majić, osobni izaslanik mons. Ratka Perića, koji je u svome obraćanju, između ostalog, istaknuo kako bi bilo poželjno da svako naše mjesto prikupi što je moguće veći broj svjedočenja po uzoru kako je to Ante Čuvalo učinio za opčinu Ljubuški.

Fra Miljenko-Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ i povjerenik Komisije za hrvatski martirologij u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji osvrnuo se također na značaj Čuvalove knjige.

-Još ni danas nije uputno iznositi na vidjelo lepezu jugokomunističkih zločina. Zna to Čuvalo još od davnih dana kada ga je Udba pratila u stopu. Ali je ustrajao. Podario je svome narodu i sebi remek djelo, recimo to bez ustezanja, iako je ova knjiga zapravo tek kriška naše zajedničke patnje, ponovimo još jedanput tu misao. Zbog toga je pozvan svatko onaj tko ima nešto reći na ovu temu da to što prije učini. Vrijeme prolazi, svjedoka je sve manje, neki su iz ove knjige već otišli pred lice svoga Boga i tako završili svoje svjedočenje. Zasučimo rukave i iziđimo iz jugokomunističkog mraka na svjetlo dana. Nemojmo si umišljati da smo to već učinili. Da jesmo, ovakve knjige bile bi potrebne samo povjesničarima, a ne nama. Još je puno laži i krivih stavova oko nas - istaknuo je Stojić.

Osvrnuo se i na istraživanja britanskog povjesničara Nikolaja Tolstoja.

-Ovih dana ruski grof i engleski povjesničar Nikolaj Tolstoj ponovno progovori što se to s Hrvatima zbilo na kraju Drugog svjetskog rata. Svjedoči da je sa svime počeo slučajno i što je više ulazio u bit stvari sve ga je to sve više zaokupljalo. Nije ga zaustavio ni sudski progon u Engleskoj kada je objavio knjigu u kojoj Engleze okrivljuje za svjesno izručenje Hrvata na Bleiburškom polju jugoslavenskim komunistima, odnosno Josipu Brozu Titu. Kasnije je razgovarao i sa Simom Dubajićem pa mu je opseg masakra postao jasniji - zaključio je Stojić.

>>Nikolaj Tolstoj: Tito je bio Staljinovo čudovište

Prigodnim riječima o knjizi je govorio prof. dr. Ivica Šarac, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kao i autor Ante Čuvalo koji se, uz zahvalu predstavljačima, ukratko osvrnuo na određena iskustva nastala u vrijeme istraživanja ove teme.

Dirljive ulomke iz knjige čitala je profesorica Danijela Skoko, članica Hrvatske kulturne zajednice Troplet a cijeli program vodio je Miro Nikolić, predsjednik HKZ Troplet.

Inače, knjiga je podijeljena u tri tematska dijela. Prvi dio knjige je memoarski te ujedno najveći i glavni dio knjige. U drugom dijelu analitički su obrađeni podatci, za svako mjesto u općini Ljubuški, svih onih koji su preživjeli ili poginuli na Križnom putu, kao i onih stradalih u Drugome svjetskome ratu i poraću, a nisu bili na Križnom putu. U trećem dijelu su objavljeni dokumenti koje je autor uspio prikupiti kroz istraživanje. Riječ je uglavnom o osobnim ispravama, objavama i rješenjima o amnestiji, osobnim zabilježbama sudionika Križnog puta i sličnim dokumentima.

 

D.Š.

Foto: Monika Čubela