pjesma-gladiDomagoj Tomas – Kristina Malbašić, Pjesma gladi, Matica hrvatska i dr., Grude, 2016.

O A. B. Šimiću dosta je toga rečeno. Istina, u jugokomunističko vrijeme bilo je grdnih promašaja, ali ipak. O njegovom najboljem prijatelju Iliji Glavoti puno se manje govorilo. I on je umro mlad, imao je samo 25 godina. Presudila mu je glad.

Potpuno je nemoguće reći bi li Glavota postao veliki književnik da je poživio. Ne možemo ga prosuđivati s toga gledišta, jer je iza sebe ostavio malo toga napisanoga. Naši ga autori prosuđuju u sklopu šimićologije, novih prinosa liku i djelu proslavljenog A. B. Šimića. Bolje i to nego ništa.

Glavota je školovanje počeo u rodnim Drinovcima, a nastavio ga u širokobriješkoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, i to kao sjemeništarac. Ali putovi su mu uskoro pošli drugim smjerom. Našao se najprije u Mostaru pa potom u Vinkovcima. Ubrzo je i u Beču, na poljoprivrednom sveučilištu. Nije tu dugo izdržao. Vratio se kući i uskoro umro u siromaštvu.

Važno je znati ove natuknice iz Glavotina životopisa da bismo bolje razumjeli njegov kratki književni rad. Neki drže da se bio njime počeo itekako baviti te da je u tom pravcu poticao i svoga najboljeg prijatelja A. B. Šimića. Uglavnom se radi o njegovu širokobriješkom razdoblju. Tu uređuje časopis Ružu, list Društva franjevačkih hercegovačkih gimnazijalaca »Polet«. Naravno, u Ruži objavljuje i svoje prve književne pokušaje. Pisao je s domoljubnog i kršćanskog gledišta. Takvu tezu potkrjepljuje i njegovo učlanjenje u Beču u Hrvatsko akademsko katoličko društvo. To mu osporavaju samo oni koji su i A. B. Šimiću osporavali njegovo traganje za transcendencijom.

Autori su se potrudili skupiti što više podataka o Glavotinom životu i djelu. Donijeli su u ovoj nevelikoj knjižici i njegove književne pokušaje. Iako im to nije bila prvotna namjera, još su jedanput naglasili nevolje kroz koje je prolazio hrvatski puk u Hercegovini i šire. Da ih nije bilo, ne bi bilo još mnogih ugašenih iskri. Šteta. Ali idemo dalje, poručuje nam to i ova knjiga.

Miljenko Stojić