U dvorani Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu (Trg Stjepana Radića 3), u srijedu 23. lipnja,  započelo je obilježavanje 30. obljetnice od početka progona Hrvata iz Vojvodine i 30. godina postojanja Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i to predstavljanjem dvije izuzetno vrijedne knjige autora Zlatka Pintera:

-          Hrvati iz Srijema, Banata i Bačke u vrtlogu devedesetih – Progon i etničko čišćenje; nakladnik: Zajednica Protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata; gl. urednik: Mato Jurić dipl. iur.; urednik i recenzent: dr. sc. Ivan Poljaković; lektor: Zlatko Žužić; Zagreb, 2020.; str. 412.; tisak: Redak d. o. o., Split

-          Progon i stradanje Hrvata u Vojvodini tijekom Domovinskog rata (prilog kronologiji srbijanskog terora nad Hrvatima u Srijemu, Banatu i Bačkoj od 1986. do 1995.); nakladnik: Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb; urednik: dr. sc. Ante Nazor; recenzenti: dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić i dr. sc. Jerko Guganović; lektura i korektura: dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić; Zagreb, 2020.; str. 529.; tisak: Tiskara Rotim i Market, Zagreb

Unatoč velikoj vrućini, na skup je došlo više od 60 ljubitelja pisane riječi koji su pozorno pratili izlaganja ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dr. sc. Ante Nazora, urednice i voditeljice s 'Laudato' televizije, dipl. novinarke Nade Prkačin, kako i autora knjiga Zlatka Pintera i ostalih govornika. Program je započeo minutom šutnje za sve smrtno stradale žrtve progona i etničkog čišćenja Vojvodine i žrtve Domovinskog rata.

Moderator je bio tajnik Zajednice, Zlatko Žužić koji je pozdravio skup, nakon čega su govorili predsjednik ove udruge, Mate Jurić, predstavnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu dr. sc. Milan Bošnjak, mr. sc. Marin Knezović iz Hrvatske matice iseljenika. Okupljene je pozdravio i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade, um. pukovnik, Ivan Krupec; on jeautoru knjiga Zlatku Pinteru (koji je i sam veteran i dragovoljac Domovinskog rata i bivši pripadnik 'Gromova') uručio posebnu Zahvalnicu.

O progonu i teroru 90-ih godina prošlog stoljeća kojem su Hrvati u Srijemu, Banatu i Bačkoj bili izvrgnuti, govorili su izravni sudionici događaja: svećenik Stjepan Bošnjak koji je u Plavni (općina Bač, jugozapadna Bačka) službovao u župi sv. Jakova 30 godina (1975 -

2005.), Josip Sorić, također iz Plavne koji je u jesen 1991. godine s obitelji morao napustiti svoj dom, te dr. Milan Bičanić, prvi predsjednik Zajednice. Program je svojim nastupima uveličao pjesnik iz Srijema koji danas živi u Dugom Selu, Zvonimir Nemet.

Progon i etničko čišćenje Hrvata s ovih područja bio je državni projekt Srbije, a osim Hrvata u nešto manjoj mjeri teror su trpjeli i pripadnici drugih manjina, kao i demokratski opredijeljeni Srbi. Spomenuta djela Zlatka Pintera na znanstveni način, argumentirano i činjenično dokazuju što se to događalo ne sam s Hrvatima u Srbiji i Vojvodini, nego i sa svima drugima koji nisu pristajali na politiku mržnje, nasilja i nesnošljivosti koja je tijekom 80-ih i 90-ih godina XX. stoljeća.

Unatoč svemu, na skupu nije izgovorena ni jedna jedina riječ iz koje bi se moglo iščitati ogorčenje - naprotiv, jednodušni zaključak svih jest: istina se mora znati, a ono što nije zapisano, kao i da se nije ni dogodilo.

Izražena je i moralna potpora našem narodu u Vojvodini i Srbiji koji iako demografski na rubu opstojnosti i dalje nastoji izboriti se za svoja temeljna prava. Dr. Nazor je u tom smislu zahvalio svima koji su činili a i danas čine napore da se ova živa grana hrvatskog stabla ne bi osušila (mr. Beli Tonkoviću, dr. sc. Ivanu Poljakoviću, Tomislavu Žigmanovu i svima drugima iz DSHV, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i drugih hrvatskih organizacija.

Predstavnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, dr. sc. Milan Bošnjak, biranim je riječima pozdravio skup, te izrazio zahvalnost autoru knjiga i svima koji su angažirani na promicanju istine o našoj manjini izvan Republike Hrvatske, naglašavajući spremnost Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske da i ubuduće na sve raspoložive načine pomogne tom dijelu našeg naroda i njegovim institucijama, kao i udrugama u Hrvatskoj koje se ovom problematikom bave.

Govoreći o svojim knjigama, autor je najavio i skori izlazak treće koja je u pripremi za tisak, a čiji je nakladnik Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu.

Ovo je bila prva u nizu manifestacija kojima će se ove godine obilježiti 30. obljetnica početka stradanja Hrvata na području Vojvodine 90-ih godina.

M.M.