Već neko vrijeme suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, boravi u Opatiji i kontinuirano slika u novom atelijeru.

„Pomalo se privikavam na opatijski atelijer, a u tome mi pomažu i prosinačke vremenske prilike i kovidske neprilike. Pokušavam ovu nesreću s opakim virusom preokrenuti u nešto pozitivno, pa intenzivno slikam. 

Osim toga puno je lakše zatvoriti se u atelijer kad vani pada kiša i puše orkanski vjetar, a kavane i restorani su zatvoreni.

Kako je u mom slučaju atelijere ujedno i stan,

mogu slikati, kuhati, piti čaj (već godinama ne pijem kavu), slušati glazbu, a kad mi kućne aktivnosti dojade mogu izaći na vjetar i kišu, a ima i divnih sunčanih dana, i prošetati se prekrasnim opatijskim parkovima ili čuvenim 'Lungomare' i promatrati galebove i more. „,govori slikar.

Nedavno je Šibl pokazao i nove radove, najprije nekoliko akrila na platnu većeg forrmata s vrlo izazovnim motivom, motivom glava, jedna ili više u skupini specifičnog izraza lica, izrazite gestualnosti.

Posebice se ističu troglave ili dvoglave kompozicije uznemirenih tijela, preplavljenih energijom, kako prema unutra,prema središtu zbivanja, ka još jačem preplitanju i uvijanju s drugim figurama ali i prema van, u pravcu odlazećeg iscrpljujećeg energetskog mlaza.

Osobito su dojmljivi motivi tri glave, u snažnom međusobnom odnosu, poput zmajevih glava koje izvire iz jednog tijela, glave koje nose jasnu i prijeteću poruku na svojim licima, koja doista ne obećavaju ništa dobro ili su od njih preostale samo maske koje lebde u prostoru.

Teško je reći, jesu li pred nama muška ili ženska lica, jesu li ona zapravo lijepa ili su pak ružna, jesu li pred nama glave i tijela u kojima žive istodobno oba spola.

To su glave koje naviješćuju, prenose glas iz skrivenih dubina,sučeljuju se s čovjekom,tri vještice koje dočekuju Macbetha ili tri Gracije ili Atena,Hera i Afrodita u Parisovom sudu...

Šiblove slike izrazitog kolora pršte energijom, bijesni pogledi triju glava prelijevaju se preko ruba platna i odmiču, nesmetano i nezaustavljivo.

 

Miroslav Pelikan