U povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u četvrtak 1. travnja otvorena je izložba slika „Ecco Homo“ sinjskog umjetnika Mira Čugure u Domu hrvatskih branitelja u Kaštel Sućurcu, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Izložbu su uz umjetnika otvorile dogradonačelnica Grada Kaštela Jadranka Bosančić i ravnateljica GKK Renata Dobrić, koje su između ostaloga kazale kako suvremeni hrvatski likovni umjetnik Miro Čugura doista iznenađuje svojim slikarskim ostvarenjem (većinom u pastelu, nešto i u akrilu) te da na svoj svojstveni i prepoznatljivi način, sa zanimljivim stilom u kojem prevladavaju klasični motivi, potiče gledatelja na razmišljanje „slikom protiv korone“. Zaključivši, na kraju, kako je lijepo što su Kaštela imala prigodu u povodu uskrsnih blagdana ugostiti vrsnoga hrvatskog umjetnika.

>>

Slikar Miro Čugura, koji je dosad imao osam samostalnih i petnaestak skupnih izložbi, predstavio se kaštelanskoj publici s deset umjetničkih slika sakralne tematike (Blagovijest, Cvjetnica, Ecce Homo, Getsemani, Gospa, Izvor Života, Momento mori, San sv. Josipa, CCCV-LXVI i Uskrsnuće) pod nazivom  „Uskrsni ciklus – Ecce Homo“

U likovnom osvrtu Miroslava Pelikana koji se mogao pročitati uz izloške, između ostalog se ističe: „Miro Čugura dio svojeg opusa posvetio je sakralnim temama pa tako i najvećem kršćanskom blagdanu, Uskrsu,  varirajući na svoj osobni, vrlo neposredan način, niz klasičnih motiva, ne obazirući se ni na koga, ne prateći ili oponašajući stil izvedbe drugih. Osjećaj bliskosti, koji je tako uočljiv u ovom nizu slika, ključna je karakteristika pristupa sakralnoj temi sinjskog umjetnika. Njegovi naizgled jednostavni pasteli, ponajprije jasno govore o dubokoj doživljenosti i proživljenosti slikara s temom koju iskreno slika.

Izložba će biti otvorena do 2. svibnja, a može se razgledati svakog radnog dana od 8 do 19.30 sati.

 

M.M.