Slikar Miro Čugura iz Sinja 1.4.2021. u povodu Uskrsa predstavlja se samostalnom izložbom ECCE HOMO u Gradskoj knjižnici Kaštela ( Dom hrvatskih bratelja, K.Sućurac) s nizom djela iz svoga bogatog opusa, u tehnici pastela u različitim formatima.

Pred nama je izbor iz sakralnog opusa ovoga vrijednoga i nadahnutoga umjetnika,djelo prepleteno motivima s kojima se druži kontinurano .

Istaknimo kako je ovom umjetniku najdraži mir vlastitog atelijera,kontemplaciju u tišini.

Velika je prednost umjetnika kada posve iskreno i bez ikakva ustezanja ili raznovrsnih promišljanja pristupa motivu i izvedbi jer naravno, najprije valja doživjeti susretanje s temom i svoj duboki dojam prenijeti na papir, ljudski, otvorenog srca i duše.

Jedan od takvih je i Sinjanin Miro Čugura,autor zanimljivog i složenog opusa, posvećenog čovjeku ali i planinama koje ga okružuju ali iznad svega duhovnom životu čovjeka i nasljeđu.

Čugura voli boju, no odmjereno je koristi, njeguje fragilnu figuraciju, ponegdje naginjući i izrazito nefigurativnom izraz, kreira izvorni slikarski opus vrlo osobenim, specifičnim rukopisom.

Njegov je opus posve samosvojan, temeljen na tradicionalnom, vrlo emotivan i naravno iznimno sugestivan.

Izložba se može razgledati do početka svibnja 2021.

 

Miroslav Pelikan