U neposrednoj blizini Kulmerova dvorca u Šestinama, koga je sagradio Stjepko Gregorijanec, vlasnik Medvedgrada, prije 400 godina, a koji  je sada u vlasništvu Ivice Todorića, nalazi se masovna grobnica s kraja II. svjetskog rata. Rezultat je to istraživanja i razgovora koje je s jednim od preživjelih ratnih zarobljenika obavila istraživačka ekipa portala HRsvijet.


Masovna grobnica, a vrlo vjerojatno i više njih, nalazi se u predjelu Šestina zvanom Kulmerov dolac, udaljenom oko dvije stotine metara od raskošnog dvorca jednog od najbogatijih Hrvata, kojim su nekoć upravljali  Zrinski, Čikulini, Sermaži i Kulmeri.

Od logora Kanal do Šestina

Naš sugovornik, koji je zamolio da zbog njegove osobne sigurnosti, kao i sigurnosti njegove obitelji, ne objavljujemo njegov identitet, našao se u poratnom vihoru 1945. kao ratni zarobljenik u logoru Kanal, i jedan je od nekolicine  preživjelih koji su prošli kroz pakao tog zloglasnog stratišta, koje je u rukama držala Ranković-Krajačićeva OZN-a.

-„Jednoga puta, nama mlađim zarobljenicima obrati se neki partizanski oficir i kaže: »Hoćete u dragovoljce? Tražio je 60 dragovoljaca. Ja kažem idem. Kud ću, što ću, to je možda jedini način da sačuvam živu glavu“, kaže naš sugovornik.

Svjedok masovnog partizanskog zločina na Kulmerovu docu

Nakon stupanja na izvršenje „dragovoljnog zadatka“ raspoređen je u Šestine, u neposrednu blizinu Kulmerovog dvora, gdje je skrbio o jedno 60-70 krava, 22 tovarna i dva jahaća konja i dvije do tri stotine svinja“, pod izravnim zapovjedništvom  partizanskog kapetana Golubovića, kako je naglasio u razgovoru.

-„Kad sam bio na Šestinama pobili su u Zagrebu one zarobljene oficire, dotjerali ih na Šestine i nama zapovjedili da ih zakopamo. Mi smo ih morali vući s livade u obližnju rupu. Nisam imao snage vući sam pa smo po dvojica vukli mrtva tijela u rupu“, tvrdi naš sugovornik, nedvosmisleno dajući do znanja da je bio izravnim sudionikom ratnog zločina.

Na naše izravno pitanje o kolikom se broju mrtvih tijela radilo, naš je sugovornik kazao kako nije brojao ali ih je sigurno bilo između 20 i 30, naglašavajući da to nije bila jedina egzekucija koja je obavljena u podnožju Kulmerova dvorca i u okolici Šestina.

-„Čuvajući krave, vidio sam da iza Šestina postoje neki mlinovi. Tamo teče neki potočić. U neposrednoj blizini tog potočića vidio sam ostatke ljudskih tijela kako strče iz zemlje, od kojih se nije moglo dalje proći“, kaže naš sugovornik otkrivajući dosad nepoznate detalje o postojanju masovnih grobnica u neposrednoj blizini dvorca Ivice Todorića.

Podsljemenska zona prepuna masovnih grobnica

Prema dostupnim pokazateljima u užoj podsljemenskoj zoni postoji dvadesetak masovnih grobnica, a samo je nekoliko njih obilježeno. Tuškanac, Gračani, Jankomir, Dotršćina, Šestine i mnoga druga stratišta ratnih zarobljenika i civila na sjevernim rubnim područjima grada Zagreba desetljećima šalju vapaj za istinom.

>>Zločini komunističkih "Lajbek milicionara"

>>Pokolj ranjenika u bolnici Brestovac 1945.

Međutim, nitko, na žalost, taj vapaj ne želi čuti.

I unatoč činjenici da su nositeljima najviših dužnosti u zakonodavnoj, izvršnoj i sudbenoj vlasti Republike Hrvatske usta puna zalaganja za „vladavinu prava“, opstrukcije istraga najsvirepijih ratnih zločina je, na žalost, svakodnevna pojava.

Dani koji su pred nama pokazati će hoće li isti slučaj biti i sa masovnom grobnicom u Kulmerovu docu, udaljenom svega 200 metara od dvorca Ivice Todorića.


Robert Horvat