Masovna grobnica smještena blizu sela Mostec kod Dobove, u općini Brežice, mogla bi po broju žrtava biti jedno od najvećih stratišta iz vremena poraća do sada otkrivenih u Sloveniji, ocijenio je Marko Štrovs. Kazao je kako se prema usmenim svjedočenjima, u nekadašnjem tenkovskom rovu između Mosteca i Dobove nalazi se oko 6.000 ubijenih. Dodao je da su radnici početnim ispitivanjima i sondiranjem grobnice otkrili više stotina kostura.Masovna grobnica kod Mosteca za koju se po usmenoj predaji znalo i prije, ali je sada njeno postojanje službeno potvrđeno, po ocjeni Štrovsa peta je najveća po broju žrtava koje se u njoj nalaze. Najviše žrtava je masovnoj grobnici u Teznom kod Maribora - pretpostavlja se oko 15.000, slijedi masovna grobnica kod topionice cinka u Celju koja je još neistražena, a navodno je u njoj 10.000 kostura, slijedi masovna grobnica kod mjesta Mislinje, gdje je po usmenoj predaji pokopano 8000 ubijenih.

Govori se i o grobnici kod Hrastnika u kojoj bi moglo biti 7000 žrtava poratnih izvansudskih egzekucija, provedenih u mjesec-dva odmah nakon završetka rata 1945., ocijenio je Štrovs koji smatra da je kod Mosteca više žrtava nego ih je otkriveno prošle godine u nekadašnjem rudniku kod sela Huda Jama blizu Celja. Točan broj žrtava u Mostecu bit će poznat samo ako državno odvjetništvo nakon višetjednog sondiranja i potvrde masovne grobnice odredi ekshumaciju, nakon čega bi se područje moglo proglasiti spomen-grobljem, izjavio je Štrovs za Delo, dodavši da će do tada mjesto masovne grobnice biti označeno nasipom i posuto zemljom.

Po Štrovsovim riječima, neke izjave svjedoka sugeriraju da su u masovnu grobnicu kod Mosteca bacane žrtve koje su tu dovođene mjesecima nakon svibnja 1945. vlakom i kamionima i strijeljane, a radilo se o stratištu za šire područje, ne samo za vojne osobe nego i za civile. Štrovsova služba i regionalni odbori za istraživanje rata i poraća do sada su registrirali oko 600 lokacija na kojima se nalaze žrtve ratnog nasilja, ali je do sada ispitano samo oko 250 lokacija. Razlog je i financijske naravi jer je služba ove godine dobila samo 30.000 eura, što je bilo dovoljno za istraživanje 38 lokacija.

 

HRsvijet

 

Vezani članci:

Nastavljeno sondiranje masovne grobnice kod Dobove

Trg maršala zločinca je civilizacijska sramota

Ustrajavanje u privrženosti titoizmu u demokratskoj Hrvatskoj