Tomo Bešker iz Zagreba bio je po svemu sudeći jedini preživjeli svjedok masakra koji je nad hrvatskim ljudima počinjen nakon završetka II. svjetskog rata na planini Kozari, na mjestu koje se i danas zove Ustaška dolina.

Starijim čitateljima je zasigurno poznato kako je ta planina u sjeverozapadnoj Bosni desetljećima glorificirana kao važno partizansko uporište u kojemu je 1700 partizana izgubilo život i na kojem se „živo manifestiralo bratstvo i jedinstvo svih naroda i narodnosti“. Da je na toj „partizanskoj planini“ nakon službenog okončanja rata pobijeno više tisuća Hrvata ni danas nema nikakvog spomena. U Glasu Koncila od 16. rujna 1990. godine, u članku čiji je autor Ivan Miklenić, progovorio je o tome  čovjek koji je čudom preživio strahote tog komunističkog stratišta.

O tom zločinačkom pothvatu koji jugoslavenski komunisti počiniše nad ratnim zarobljenicima i hrvatskim civilima u ime „bratstva i jedinstva svih naroda i narodnosti“ snimljen je i dokumentarni film pod nazivom „Čije sve grobove krije Kozara“.

Detalje potresne životne priče Tome Beškera s težištem na njegovo svjedočenje o partizanskim zločinima na Kozari pogledajte i poslušajte u tri nastavka svjedočanstva „Čije grobove krije Kozara“.

Zbog kojih sve razloga aktualna hrvatska vlast, mediji i povjesničari veći značaj daju četničkom zločinu u Srbu nego zločinima nad hrvatskim narodom na mnogim stratištima, pa tako i na ovom na Kozari, mora biti predmetom jedne obimne analize.

Sve dok kvalitetno ne sagledamo prošlost, teško ćemo naći načina i neopterećeno krenuti naprijed.

Dokument download


Damir Šimić