Srpski novinar i publicist Pero Simić je u Ljubljani promovirao dodatak svojoj knjizi 'Tito – skrivnost stoletja'. Simić otkriva dobro skrivenu tajnu da je za vrijeme španjolskog građanskog rata Josip Broz bio Šef štaba za likvidacije.

Ostao sam šokiran saznanjem da je Tito sudjelovao u španjolskom građanskom ratu - to zaista nisam očekivao da ću naći u dokumentima – rekao je srpski novinar i publicist Pero Simić, na press konferenciji u Ljubljani, gdje je promoviran dodatak njegovoj knjizi „Tito – skrivnost stoletja“ u izdanju slovenske izdavačke kuće Orbis.

Dodatak knjizi su Simićeva najnovija saznanja o Josipu Brozu Titu i njegovoj dobro skrivanoj tajni kao sudioniku španjolskog građanskog rata u kojem je Tito je imao nemalu ulogu; bio je Šef štaba IV. Odsjeka NKVD-a za likvidacije u Španjolskoj. Štab za likvidaciju su pored Tita činili i talijanski komunist Vittorio Vidali, Hrvat Ivan Stevo Krajačić i Ivan (Antonov) Srebrenjak, te bosanski Srbin Vlajko Begović, namjesnik šefa NKVD-a u međunarodnim brigadama u Španjolskoj i šef Operativnog centra za likvidacije u Albaceti. Titov IV. Odsjek provodio je dvije vrste poslova: diverzije pod kapom generala Pavlova i likvidacije Staljinovih neprijatelja – trockista.

No Josip Broz se nije zaustavio na egzekucijama Staljinovih oponenata. Leo Mates, zagrebački komunist židovskog porijekla poznavao se s Titom iz španjolskog građanskog rata, te su nastavili druženje i nakon njega. Broz je bio čest gost u njegovoj kući na zagrebačkoj Šalati, a pri jednom druženju na objedu kojem je nazočila i Anka Butorac, Tito joj je iznenada rekao: „Da, ja sam tvojega 'druga' poslao u Španjolskoj u smrt“, misleći na Blagoja Parovića, njenog supruga.

>>Pero Simić: Tito je u Španjolskoj ubio više komunista nego Franco

Riješivši se Parovića, jednog od svojih rivala, Tito 1937., predlaže Moskvi Ivana Stevu Krajačića jer „vrlo dobro obavlja svoj posao“ (egzekutora) u Španjolskoj, a u preporuci stoji: „te smo riješili da ga pošaljemo na specijalizaciju 'njegove profesije' u Moskvu“. Upravo ta preporuka potvrđuje da je Tito imao ovlasti unapređenja članova štaba, stoji u novootkrivenim dokumentima koje je objelodanio Simić.

Ivan Stevo Krajačić bio je desetljećima šef OZN-e i UDB-e u Hrvatskoj i upravo pod njegovom dirigentskom palicom obavljane su masovne poratne egzekucije. Drugi član štaba za likvidacije, Vlajko Begović, bio je direktor najvažnijih jugoslavenskih gospodarskih resursa, direktor znanstvenih institucija, centralne partijske škole i do Titove smrti njegov osobni informator. Treći član, Ivan Srebrenjak Antonov imao je neraščišćene račune sa Titom. Po povratku iz Španjolske Antonov je u Zagrebu postavljen od Sovjeta za šefa njihovog balkanskog obavještajnog centra. Nekoliko mjeseci kasnije Tito ga proglašava hrvatskim nacistom i ustašom. Krajačić preuzima u dogovoru s Titom Srebrenjakov centar pod svoj nadzor. Moskva je tek naknadno obaviještena o tome. Vidali je po završetku rata postao ikona talijanske KP i dugo godina bio član njenog Centralnog komiteta.

- Postoje dokumenti koji govore da je Jovanka Broz, sredinom 1945., godine tajno poslana na obavještajnu akademiju u Moskvu i da je tamo provela devet mjeseci, te da je, čim se vratila u Jugoslaviju instalirana na Bijeli dvor. U dosjeu Steve Krajačića također stoji da su ga Sovjeti razriješili dužnosti njihovog rezidenta obavještajnih službi u Jugoslaviji, 8. 10.1971., godine. To je formalna odluka, po mom mišljenju, jer je on ostao i dalje kao neka vrsta kontrolora, savjetnika svojih nasljednika – izjavio je Pero Simić.

M.M.