Predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić podržala je danas Zorana Milanovića i njegovo odbijanje razgovora s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Pusić smatra kako bi se čelnik HDZ-a prvo trebao susresti s političkim analitičarem Žarkom Puhovskim, kojega je Karamarko nedavno u medijima prozvao kao čovjeka na kojemu se "zrcali apsurdnost neprovedene lustracije u Hrvatskoj".

-Treba prvo sjesti sa Žarkom Puhovskim, pa onda neka se javi - izjavila je Pusić.

Upitana bi li ona razgovarala s Karamarkom, odgovorila je negativno.

-Nakon onoga što je izjavio o čemu da razgovaramo - istaknula je Pusić te dodala kako nitko ne bi trebao vrijeđati "malo međunarodno poznatih ljudi koje Hrvatska ima".

Inače, analitičari vjeruju kako je glavni uzročnik ovakvih istupa Karamarkova izjava u Bleiburgu.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je nakon komemoracije za žrtve bleiburške tragedije da Hrvatska još nije odala pravi pijetet tim žrtvama i imenovala odgovorne za taj zločin.

-Mi još uvijek nismo odali pravi pijetet tim žrtvama (...) to možemo učiniti ako se napokon imenuju oni koji su odgovorni za ove grozne žrtve. Mi jako dobro znamo, hrvatska socijaldemokracija nikada neće biti prava socijaldemokracija dok se ne odrekne zločina Josipa Broza Tita - rekao je tom prigodom Karamarko.

>>Karamarko je izrekao ono za što nitko u HDZ-u do sada nije imao snage

Inače, Vesna Pusić, Stjepan Mesić, Ivo Josipović i Žarko Puhovski su ranije u više navrata izjavljivala kako je "upravo Josip Broz najpoznatiji hrvatski brend u svijetu".

Zbog istih razloga, kako neslužbeno doznajemo, sa predsjednikom najjače hrvatske stranke ne želi se susresti ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

 

J. Z.