U trenucima kad se u javnosti počelo govoriti o gospodarskom programu HDZ-a i različitim anomalijama aktualne vlasti, uključujući i spornu prodaju Croatia osiguranja Adris grupi, kao i stvarnim učincima svastike u Poljudu te Ostojićevoj ulozi u tome, iznenada se događaju predizvidne radnje u "slučaju Mamić".

Po modelu "isušivanja nogometne baruštine" kakav su još prije nekoliko godina u javnosti inaugurirali bivši predsjednik Ivo Josipović i Željko Jovanović, mentor Gorana Stevanovića, u akciju kreću DORH, USKOK i PNUSKOK uz medijsko asistiranje ministra Ranka Ostojića, koji tvrdi da nema ništa s ovim slučajem, istovremeno ga pokušavajući medijski usmjeriti.

Za predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička nedvojbeno je kako cijeli ovaj slučaj otvoren pokušaj diskreditiranja osoba bliskih HDZ-u i utjerivanje straha u kosti svima koji su aktivni protiv Milanovićeve vlade.

-Nedopustivo je da se unaprijed zna da je cijeli dio političkog aparata odstranjen iz sustava i da je jednoj posebnoj grupici dano da vodi ovakve postupke. Cilj im je pred izbore diskreditirati ljude bliske HDZ-u ili ljude koji su vrlo aktivni protiv ove vlasti da bi ljudima utjerali strah u kosti. Masovnost skupova koji se događaju na ovim jamama, na Jazovki se skupilo deset tisuća ljudi, znači da su se ljudi počeli lišavati straha. Vjerujem u pravnu državu i u principe vladavine prava. U tom kontekstu nadam se da DORH i MUP znaju što rade. Ako se jednom pokaže da je bilo tko zloupotrijebio dijelove sustava RH za obračun s političkim nepoćudnim osobama njima je mjesto u zatvoru i to na temelju sudskih postupaka koji bi trebali biti utemeljeni na dokazima i zakonu - kazao je Čičak u izjavi za Direktno.hr.

Tvrdi da mu je metodologija rada poznata, jer ju je i sam osjetio na vlastitoj koži.

-Zadnji put kada sam bio u zatvoru 1987. godine, policija je obavila pretres stana i morao sam svugdje biti prisutan. Optužen sam isto za utaju poreza, a pokazalo se da se radilo o političkom procesu. Metode su mi poznate iz vlastitog iskustva. Kada ne mogu drugačije ukloniti nekoga, onda ga optuže za utaju procesa - istaknuo je Čičak.

Šokantnom je ocijenio činjenicu da institucije države ćekaju trenutak da osoba protiv koje su pokrenute predistražne radnje napusti zemlju.

-Šokantno je da institucije države čekaju da oni odu u Sloveniju. Znaju da su na pripremama tamo. I to uzimaju kao tajming da bi proveli pretres. Pretres se vrši sa sudskim nalogom, a vidimo da su došli bez naloga - ocijenio je predsjednik HHO-a.

Dodaje kako je vidljiv cilj da se našteti Dinamu i hrvatskom nogometu.

-Namjera je da se obezglavi vodstvo i ukloni ključni čovjek uprave i trener sa zavidnim uspjesima. Što se tiče inkriminacije, mislim da će Mamić i obrana biti dovoljno snažni da se obrane pred sudom ako nisu krivi. Zadatak državnih institucija je da vrše svoj posao, ali ne na način da metoda njihova rada unaprijed baca sumnju da se radi o političkom procesu. Tajming i način pretresa je nešto suludo - zgrožen je Čičak.

Dodaje kako je osobno očekivao ozbiljnije optužbe za neki ogromni gospodarski kriminal te je podsjetio na priču o Jadran kamenu na Braču.

-Koliko je novaca tamo opljačkano i ništa od toga nema, država sjedi skrštenih ruku, Bruno Orešar je i dalje direktor - zaključio je Čičak u izjavi za Direktno.hr.

 

R.H.