Braću Zdravka i Zorana Mamića kao i  Damira Vrbanovića, sadašnjeg izvršnog direktora Hrvatskog nogometnog saveza, Uskok tereti da su zajedno s poreznikom Milanom Pernarom, inače prvoooptuženim u ovom slučaju, navodno odštetili Dinamo za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Tako stoji u rješenju o provođenju istrage, objavljenom u petak navečer, po kome tužiteljstvo sumnjiči Zdravka Mamića da je nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za "nepripadnu korist" od 38.1 milijuna kuna.

Pored spomenute trojice, USKOK tereti i Milana Pernara, poreznog inspektora ispostave Porezne uprave u Sesvetama, i to kao  prvookrivljenog u ovom slučaju. Pernara se sumnjiči za navodno uzimanje mita. Međutim, sva medijska pompa usmjerena je prema braći Zdravku i Zoranu Mamiću te Damiru Vrbanoviću.

Iz USKOK-a je priopćeno kako je istraga pokrenuta zbog "sumnje da su osumnjičenici u poslijednjih šest godina davali, odnosno primali mito, zlouporabili položaj i ovlasti te povjerenje u gospodarskom poslovanju, utajili porez te poticali ili pomagali u zloupotrabi i utaji".

USKOK u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici, međutim, ne navodi  koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani porezni inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju. Također nije navedeno ni koliko je bio navodni Vrbanovićev 'dio', odnosno zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente.

 

M.M.