Nositelju liste Kukuriku koalicije u 10. izbornoj jedinici, bit će ministar financija Boris Lalovac, procurilo je ovih dana u medije iz nekoliko međusobno neovisnih izvora iz vrha SDP-a.

Nasljednik Slavka Linića na poziciji šefa državnih financija, kojima osim u izjavama SDP-ovih čelnika baš i ne cvjetaju ruže, tako se iznenada našao ispred splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, koji se sam nudio za tu poziciju, ali i ministara Ranka Ostojića, Branka Grčića i Arsena Bauka čija su imena dugo spominjana u kontekstu budućeg nositelja liste u 10. izbornoj jedinici.

Ministar Ranko Ostojić bit će, po svemu sudeći, zajedno s Antom Kotromanovićem, Ingrid Antičević Marinović, Frankom Vidovićem i prigodnim pojačanjima iz Pupovčevog SDSS-a, jedan od čelnih ljudi na listi Kukuriku koalicije u 9. izbornoj jedinici, što svakako nije iznenađenje.

Ostojić je naime kordinator svih SDP-ovih aktivnosti na tom području i osoba koja je u sklopu SDP-ovog projekta slabljenja HDZ-ovog utjecaja na prostoru Like i sjeverne Dalmacije predložila koalicijsku suradnju s Pupovčevim SDSS-om, što je u djelu javnosti ocijenjeno kao dodatna srbizacija Kukuriku koalicije.

Doseljenici iz Gacka i Knina mobiliziraju ljevicu u Dalmaciji

Dugo se u vrhu SDP-a vodila rasprava o tome kome povjeriti čelno mjesto na listi u najužnijoj izbornoj jedinici. Sudeći prema pisanju Nacionala, nakon posljednjih događanja vezanih za uhićenje braće Mamić, ime Borisa Lalovca nametnulo se kao logičan izbor. Sin člana vodstva SDP-ove županijske organizacije Obrada Lalovca i potomak doseljenika iz Gacka, tako će pokušati kapitalizirati učinke istrage protiv čelnika HNS-a i zagrebačkog Dinama, koji su se na udaru pravosuđa našli upravo nakon aktivnosti provedenih u Ministarstvu financija na čijem je čelu upravo Boris Lalovac.

Poznavatelji prilika u Dalmaciji vjeruju da će Lalovac, uz asistiranje Kninjanina Grčića i Otočanina Bauka, doista imati plebiscitarnu potporu anacionalnih struktura u Splitu, podbiokovlju, otocima i pojedinim djelovima Knina, i to onog djela koje je Zdravko Mamić tijekom nedavnog televizijskog istupa nazvao ORJUNA-om, što je u određenim krugovima ocijenjeno "prostačkim" izrazom.

Prema određenim procjenama, riječ je očito o nastavku pokušaja širenja antagonizama na relaciji sjever-jug, već viđenog tijekom neslavne kampanje Ive Josipovića, provođenog u tihom dosluhu s Ljubom Pavasovićem Viskovićem, Marinom Brbićem i Ivom Baldasarom .

"Vruće" pitanje žičare na Srđu

Osobito snažnu potporu Lalovac će imati u Dubrovniku gdje živi i njegov mlađi brat Miloš, inače specijalist interne medicine, uposlen u tamošnjoj Općoj bolnici. Sudeći prema informacijama iz dubrovačkih gospodarskih krugova, Miloš Lalovac navodno je, zajedno s Krešimirom Milanovićem, i suvlasnik koncesije žičare na Srđu koju je spomenuti dvojac dobio još početkom mandata Slavka Linića, čiji je aktualni ministar financija tada bio zamjenik.

Da je žičara svojevrsna "zlatna koka" neizravno je nedavno upozorio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić kada je u kontekst povećanja ulaznica za posjet dubrovačkim gradskim zidinama kazao: “Zadovoljan sam što je Društvo prijatelja konačno odlučilo poslovati sukladno tržišnim pokazateljima. Da cijena ulaznice za gradske zidine mora biti veća od cijene za petominutnu vožnju žičarom upozoravam godinama”.

Žičara na Srđu i pitanje koncesije moglo bi, po svemu sudeći, biti iznimno težak teret za odnose između braće Lalovac i Milanović s jedne i dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića s druge strane. Naravno, ukoliko se ne riješi do izbora.

Sudeći prema dostupnim informacijama, dubrovačkoj žičari upravo danas, 7. srpnja, istječe odobrenje za rad. Upravo tu činjenicu gradonačelnik Vlahušić je nedavno iskoristio da bi pisao ministrima financija i prometa i veza, Borisu Lalovcu i Siniši Hajdaš Dončiću, i zatražio 24,5% prihoda žičare, umjesto mizernih pet posto koliko mu koncesionari nude.

Psihološka operacija "trabant"

Da je 10. izborna jedinica SDP-u i njegovim koalicijskim partnerima iznimno važna i na ovim izborima pokazuje i cijeli oblik metoda iz domene specijalnog rata koji se provodi na tom području.

Računajući u najmanju ruku s ponavljanjem rezultata s prošlih parlamentarnih izbora, kada je Kukuriku koalicija u 10. izbornoj jedinici osigurala prednost od tri posto i jedan mandat više od tadašnje HDZ-ove liste, u stožeru SDP-a opet su se odlučili za primjenu tzv. strategije "trabant", odnosno neizravne potpore prosvjednoj listi.

Umjesto don Ivana Grubišića, koji je na prošlim izborima osvojio dva saborska mandat, sada je ta uloga dodjeljena gradonačelniku Metkovića Boži Petrovu i njegovom Mostu, koji bi sa sustavom neovisnih lista u Omišu, Vrgorcu, Splitu i Imotskom trebao odigrati potpuno istu ulogu kakvu je prije četiri godine odigrao "crveni pop".

Da ovo nisu prazna naklapanja dokonih hdz-ovaca potvrđuje i analiza u novom broju Nacionala u kojoj novinar Damir Petranović, inače blizak tzv. neovisnoj opciji, iznosi zaključak kako bi upravo Petrov trebao skupiti "protestne glasove građana koji ne simpatiziraju ni ljevicu ni desnicu".

Istodobno se na području Dalmacije, pogotovo na području Metkovića i Opuzena, mogu čuti informacije o vrlo živim aktivnostim osoba od povjerenja Zorana Milanovića i Josipa Leke ali i aktivnostima patera Ivana Tolja, nedavno viđenog s SDP-ovcima u Jaski, izravno uperenim prema djelu crkvenih osoba. Cilj tih aktivnosti je jačanje SDP-ove i "prosvjedne" liste, uz dodjelu masnih proračunskih donacija, što bi u konačnici trebalo dovesti do slabljenja liste HDZ-a, izravnog SDP-ovog takmaca u utrci za formiranje buduće Vlade.

 

Josip Zdunić