Eurozastupnik Andrej Plenković u subotu se pridružio ocjenama da je nedolazak saveznika na proslavu Oluje neuspjeh diplomacije hrvatske vlade i poruka popustljivosti prema Srbiji, koja otvoreno provodi revizionizam ratnih događaja iz devedesetih godina.

 

-Politika Nikolić-Vučić-Dačićeve Srbije provodi vrlo jasan revizionizam onoga što se zbivalo tijekom devedesetih godina, a to je velikosrpska politika i Miloševićeva agresija na Republiku Hrvatsku i BiH. Primjera je niz - od zakona o regionalnoj nadležnosti nad ratnim zločinima, gdje smo vidjeli primjere Veljka Marića, recentno uhićenje Nasera Orića putem Švicarske i Ramusha Haradinaja s Kosova u Ljubljani - izjavio je Plenković novinarima u Zračnoj luci Zagreb

Jedan od primjera vidi i u vetu "instrumentalizirane stalne članice Rusije u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o Srebrenici gdje se spominje genocid, ali ne zato što ga je netko politički želio spomenuti nego zato što je on spomenut u presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde 2007.".

Smatra kako je riječ o porukama koje dokazuju kontinuitet srbijanske politike.

-Prema tome sve je to dio šire aktivnosti koju provodi Srbija, a recentne poruke ministra Dačića samo su kontinuitet takve politike - istaknuo je Plenković.

Smatra da Oluja treba biti dostojno i svečano proslavljena kao oslobađajuća, obrambena vojno-redarstvena operacija, koja je dugoročno promijenila odnose snaga na jugoistoku Europe.

-U tom kontekstu vrlo je jasan stav Hrvatske demokratske zajednice da 20. godišnjica Oluje treba biti dostojno i svečano proslavljena kao oslobađajuća, obrambena vojno-redarstvena operacija, koja ne samo da je oslobodila hrvatski teritorij nego je strateški i dugoročno promijenila odnose snaga na jugoistoku Europe", rekao je Plenković.

Nedolazak saveznika na proslavu Oluje ocijenio je neuspjehom hrvatske diplomacije.

-Zbog toga neuspjeh hrvatske vlade da na mimohodu sudjeluju, kao što su sami planirali, i postrojbe naših saveznika šalje vrlo jasnu poruku da ova vlada svojom popustljivošću na vanjsko-političkom planu prema Srbiji i nedovoljno angažiranim objašnjavanjem strateške uloge Oluje za zapad i za naše saveznike, za stabilnost u regiji i mir u BiH, nije uspjela - kazao je, ocijenjujući to velikim neuspjehom i potpuno nepripremljenom aktivnošću Milanovićeve vlade.

Upitan je li to neuspjeh isključivo vlade ili i cijele diplomacije te predsjednice koja potpisuje pozive saveznicima, Plenković je rekao kako je to u prvom redu neuspjeh diplomacije vlade i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Podsjetio je i na izostanak reakcije Vesne Pusić u slučaju Šešelj.

-Prije nekoliko mjeseci kada smo u Europskom parlamentu pokrenuli rezoluciju nakon ratno-huščkačke retorike Šešelja gdje Srbija nije reagirala na njega ni u pravnom pogledu, niti adekvatno u političkim pogledu, ministrica je rekla da izražava sućut srpskoj vladi. Prema tome jedna politika popuštanja dovela je do onoga što se sada manifestiralo nedolaskom i neodazivom niza naših zapadnih partnera i saveznika - zaključio je Plenković.

 

M.M.