U strankama Kukuriku koalicije, pa tako i u SDP-u, prilično su suzdržani prema izjavi premijera Zorana Milanovića iz koje se može naslutiti odustajanje od projekta regionalizacije Hrvatske.

U razgovorima Milanovićevi koalicijski partneri, kao i članovi SDP-a, podsjećaju da je reforma općina, gradova i županija sastavni dio Plana 21 i mnogih aktivnosti Kukuriku koalicije vođenih u prvom djelu mandata između 2012. i 2014. godine. Međutim, Milanoviću, koji sad odustaje od tog koncepta, zamjeraju da za taj posao nije izrađena precizna strategija.

Jedini ozbiljniji pokušaj promjena ustroja Hrvatske bio je sadržan u promjenama Ustava - gdje se govorilo o regionalnoj podjeli - ali nakon iznenadnog odustajanja Vladimira Šišljagića i HDSSB-a, SDP i Kukuriku koalicija nisu uspjeli osigurati dvotrećinsku većinu.

- U djelu javnosti tada su se pojavile spekulacije da je HDSSB odustao nakon razgovora Vladimira Šišljagića i tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, u prosincu 2013. Josipović je kasnije upravo na ustavnim promjenama i regionalizaciji pokušao graditi strategiju predsjedničke kampanje, što i nije dalo neki osobiti rezultat - uvjeravaju nas poznavatelji odnosa u Kukuriku koaliciji.

Milanovićevim odustajanjem od zacrtanih stavova u Planu 21 nisu zadovoljni u HNS-a, IDS-a i HSU.

Osobito su ovim obratom prema regionalizaciji nezadovoljni u IDS-u, što može biti čak i povodom za odustajanjem od potpisivanja koalicijskog sporazuma. I unatoč činjenici da iz IDS poručuju kako "Istra svake godine u središnju blagajnu uplati čak 800 milijuna kuna viška kojim bi u svojoj županiji mogli financirati niz projekata", poznavatelji političkih prilika u Istri tvrde kako bi i IDS, poput HDSSB-a, o ulasku u buduće koalicije radije razgovarao nakon izbora.

Bauk za pet regija

Sudeći prema medijskim istupima, premijer Milanović i njegov ministar Arsen Bauk, također nemaju isti stav prema ustroju države.

Naime, u samo dva dana su objavljeni Baukov i intervju premijera Milanovica, a obojicu se pitalo za županije i regije. Dok je premijer rekao da ne vidi ništa dobro u podjeli na pet povijesnih regija jer je to bila okosnica hrvatskih podjela i manipulacija Hrvatskom, Bauk je ponovio stav Kukuriku koalicije iz 2013. kojim se zalažu za regionalizaciju Hrvatske i prema kojemu bi se "četiri dalmatinske županije spojio u jednu regiju".

- Dio SDP-a očito želi voditi aktivnosti prema autonomaštvu i ponovnoj uspostavi Dalmatinskog sabora. Istodobno, HDSSB želi jaču autonomiju za Slavoniju a IDS za Istru, što nas navodi na zaključak jačanja autonomaštva - ukazuju analitičari, dodajući kako Milanovićeve izjave treba gladati u predizbornom a ne u strateškom kontekstu.

Stoga i prosudba po kojoj su regionalizam, odnosno autoniomaštvo, temelj za suradnju SDP-a, IDS-a, SDSS-a i HDSSB-a treba gledati kao realnu opciju, a izjave Zorana Milanovića tek kao taktičke istupe u predizborno vrijeme.

 

R.H.