Bivša rezidencija Veleposlanstva Republike Hrvatske u četvrti Spring Valley u Washingonu, kojom je veleposlanik Joško Paro bio nezadovoljan, prodana je ovih dana za 5 milijuna dolara, što je u odnosu na transakciju koju je Paro obavio razlika u "sitnišu" od nekih tri milijuna dolara.

Riječ je o rezidencijalnom objektu u kome je u vrijeme veleposlaničkog mandata u SAD-u živjela sadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Međutim, odmah po stupanju na novu dužnost, na koju je došao s mjesta savjetnika tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, aktualni je veleposlanik Joško Paro rezidenciju proglasio neuvjetnom za stanovanje.

S veleposlanikovim zahtjevima složila se i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, pa je punih devet mjeseci, točnije od 15. rujna 2012. do 30. lipnja 2013., iz proračuna MVEP plaćano 7.000 dolara mjesečno za najam stana, iako je MVEP u svom posjedu imalo spomenutu rezidenciju u četvrti Spring Valley, što je hrvatske porezne obveznike koštalo dodatnih 63 tisuće dolara.

U lipnju 2012., MVEP, uz punu potporu ministrice Vesne Pusić, koja je veleposlanika Para velikodušno bodrila u njegovim zahtjevima, pokrenulo je postupak za prodaju stare i kupnju nove. Nakon godine dana potrage, stara rezidencija prodana je ljeti 2013. za 2.245.000 dolara.

U međuvremenu bivša rezidencija hrvatskog veleposlanika u Washingtonu je renovirana i prodana je za pet milijuna dolara, što je u odnosu na transakciju koju je Paro obavio razlika u "sitnišu" od nekih tri milijuna dolara.

Veleposlanik Paro, koji se svojedobno hvalio da je upravo on "inicijator i dobrim dijelom autor Programa povratka Srba u Hrvatsku", posljednjih godina živi u rezidencijalnoj kući veličine 480 metara četvornih s parcelom od oko 900 metara četvornih, smještenoj također u Spring Valleyju. Spomenuta kuća, nakon konsultacije objavljenih s ministricom Vesnom Pusić, plaćena je 2.007.736 dolara. Sudeći prema informacijama iz dobro obavještenih diplomatskih izvora spomenuta kuća prokišnjava, što umnogome povećava cijenu održavanja.

Veleposlanik ili agent za nekretnine?

Zanimljivo je da prodaja jedne i kupnja druge rezidencije u Spring Valleyju nisu jedini poslovi s nekretninama koje je obavio Joško Paro.

U vrijeme veleposlaničkog mandata u Londonu, gdje je boravio u mandatu Ivice Račana, Joško Paro službeno je 25. lipnja 2003. uselio u novu londonsku rezidenciju koju je nešto ranije kupilo Ministarstvo vanjskih poslova u mandatu tadašnjeg ministra Tonina Picule.

Poslove kupnje u to vrijeme nove rezidencije hrvatskog veleposlanstva u Londonu, smještene u ulici Spaniards End u Hampsteadu, dijelu Londona poznatom po prekrasnoj prirodi, održavanoj u pravom engleskom stilu kombinacije njegovanih vrtova, obavio je također veleposlanik Paro.

Koliko je novca izdvojeno za nekretninu okruženu engleskim travnjacima i vrtovima nikad se nije službeno doznalo. Sudeći prema tvrdnjama anonimnih diplomatskih izvora taj posao Joška Para s nekretninama koštao je hrvatske porezne obveznik 2 milijuna funti. Rezidencija, kako se doznaje, nije plaćena gotovim novcem nego kreditom koji će hrvatski porezni obveznici otplaćivati do 2028. godine.

Upravo zbog ove tri transakcije s nekretninama u Washingtonu i Londonu, obavljene u vrijeme SDP-ove vlasti, mnogi dvoje - da li je Joško Paro agent za nekretnine ili veleposlanik!

 

V. Ljubanić