Stranci Naprijed Hrvatska bivšeg predsjednika Ive Josipovića priključio se određeni broj članova ogranka SDP-a zagrebačkog Trnja, među uključujući i tri vijećnika. Tvrde da su se na to odlučili jer se vodstvo SDP-a odmaknulo od socijaldemokratskih vrijednosti.

Tim povodom, danas je održana tiskovna konferencija na kojoj su govorili Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez te Mirko Drvar, sada već bivši predsjednik Mjesne organizacije SDP-a Trnje.

Mirko Drvar, sada već bivši predsjednik Mjesne organizacije SDP-a Trnje u svome je obraćanju istaknuo razloge napuštanja SDP-a.

-Nakon dugogodišnjeg rada u stranci, mnogo lijepih zajedničkih trenutaka i uspjeha na području Trnja,  donijeli smo, zajedno s vodstvom MO Trnje i dijelom članova, odluku da izađemo iz SDP-a. Odluka nije bila laka. Pokušali smo, ali, nagomilani problemi u stranci, posebno na državnom i gradskom nivou, ne mogu se riješiti. Vodstvo stranke ne brine o interesima, željama i ambicijama nas članova na terenu. Sjete nas se tek pred izbore, svake četiri godine. Mjesni ogranci i mjesne organizacije se potpuno ignoriraju u vrhu SDP-a i nemamo nikakav utjecaj na donošenje političkih odluka, provođenje aktivnosti, predlaganje najboljih kandidata za razne dužnosti ili kreiranje stranačkih programa. Komunikacija s GO Zagreba je minimalna, a s „Iblerom“ i ne postoji. Unatoč visokim prihodima stranke, ne odobravaju se sredstva za lokalne aktivnosti. Ministri, kojima smo svojim radom i glasovima omogućili da dođu na dužnost, izgubili su s nama gotovo svaki kontakt, dapače, postoje i neka loša iskustva u komunikaciji - objasnio je Mirko Drvar razloge odlaska.

Podjele u SDP-u i Milanovićevo odustajanje od Plana 21 naveo je kao glavne razloge odlaska u Josipovićevu stranku.

-Ono što najviše boli i smeta su podjele u stranci na na razini države i u GO Zagreb. Međusobna podmetanja, tračevi i ratovi na društvenim mrežama i u medijima, opstrukcija unutar stranke i spletkarenja doveli su do nezadovoljstva i osipanja članstva. Nema unutarstranačke demokracije, izgubio se onaj duh zajedništva koji nas je nekada krasio. SDP je politikom vodstva postao stranka neprepoznatljive politike. Plan 21 se ne provodi, izgubila se socijaldemokratska narav stranke. Zato se sve više lijevo orijentiranih ljudi odmiče od SDP-a. Mi svoju politički angažman nastavljamo u stranci Naprijed Hrvatska!-Progresivni savez na čelu s Ivom Josipovićem. Tu stranku vidimo kao lijevu opciju koja nudi Hrvatskoj kvalitetan program - istaknuo je Drvar.

Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez, pozdravio je nove članove i njihovu odluku da odu iz SDP-a a najavio je i neke nove poteze svoje stranke - koaliciju s Reformistima Radimira Čačića i potencijalnu s IDS-om.

>>Zakulisna bitka Milanovića i Josipovića za naklonost IDS-a i HDSSB-a

Uz Mirka Drvara, SDP su napustili i Nives Morić, potpredsjednica Mjesne organizacije SDP-a Trnje te predsjednica Foruma žena MO SDP-a Trnje, Carmen Gorički, predsjednica Mjesnog ogranka SDP-a Cvijetnica – Trnje, Valerija Cvirn, potpredsjednica Mjesnog ogranka SDP-a Staro Trnje, Željko Repe, predsjednik Mjesnog ogranka SDP-a Savski kuti – Trnje, Jasna Dimić, potpredsjednica Mjesnog ogranka SDP-a Savski kuti – Trnje i Dragica Škreblin, potpredsjednica Mjesnog ogranka SDP-a Sigečica –Trnje. Mirko Drvar, Nives Morić i Valerija Cvirn vijećnici su gradske četvrti Trnje.

Josipoviću su dosad, došli SDP-ovci Velike Gorice, a novo članstvo našlo se i u Kistanju, nekadašnjem uporištu pobunjenih Srba.

Kistanje su i jedan od prvih terenskih ogranaka Josipovićeve Naprijed Hrvatske, osnovan istodobno sa županijskom podružnicom i ograncima za gradove Šibenik, Knin, Vodice te općinu Primošten. Kistanjski pobornici Ive Josipovića koji su mu se zdušno stavili na raspolaganje, mahom su bivši članovi SDSS-a.

 

M.M.