Nakon što je vukovarska gradska vijećnica HDZ-a Mirjana Semenić Rutko, uz potporu Bandićevog prijatelja brigadira Stjepana Sučića, prešla u redove stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, čini se da bi se isti scenarij u danima koji slijede mogao dogoditi u Kninu.

Nekoliko HDZ-ovih vijećnika Gradskog vijeća u Kninu, navodno se sprema napustiti HDZ i nekoliko mjeseci prije izbora prijeći u stranku "Milan Bandić365 - stranka rada i solidarnosti", što bi po svemu sudeći moglo ugroziti većinu koja podupire gradonačelnicu Josipu Rimac u Gradskom vijeću.

Poznavatelji situacije tvrde kako je scenarij isti kao i u Vukovaru, a obavlja se putem braniteljskih udruga bliskih Milanu Bandiću i njegovim savjetnicima.

Analitičari vjeruju kako iza svega stoji Bandićev plan da prisili HDZ na potporu u usvajanja proračuna Grada Zagreba, te tako onemogući prijevremene izbore u Zagrebu. Istodobno, HDZ zajedno s partnerima u Domoljubnoj koaliciji sve otvorenije pokazuje afinitete prema prijevremenim izborima u Zagrebu, vjerujući kako bi nakon pobjede na parlamentarnim izborima pobjeda u Zagrebu bila sasvim logičan slijed.

Iz krugova bliskih Milanu Bandiću može se čuti kako je ovo tek početak razračunavanja ukoliko se "u HDZ-u ne urazume" te odustanu od rušenja Milana Bandića u Zagrebu i postignu dogovor o zajedničkom sudjelovanju u budućem sazivu vlasti na razini države.

>>SDP kreira Glavašev i Bandićev sukob s HDZ-om u Slavoniji, Zagrebu i 11. izbornoj jedinici

S druge strane, analitičari vjeruju kako je riječ o scenariju koji je u izravna posljedica istraga koje se vode protiv zagrebačkog gradonačelnika.

 

J. Zd.