Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je danas s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom koji se nalazi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednice, te bilateralnih razgovora, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je prvi službeni posjet predsjednika Europskog vijeća Hrvatskoj od našeg stupanja u članstvo u Europskoj uniji prigoda raspraviti s predsjednikom Tuskom što se u dvije godine postiglo, koje su prednosti i što je Hrvatska učinila tijekom dvogodišnjeg članstva.

 Hrvatska predsjednica izrazila je stav da Hrvatska može i mora biti ambicioznija kada je riječ o oblikovanju, a ne samo u slijeđenju europskih politika. U tom smislu, izrazila je uvjerenje da Hrvatska može dati puno veći doprinos, ne samo kada je riječ o vanjskim poslovima i sigurnosnoj politici, nego i u sektorskim pitanjima od poljoprivrede, ribarstva do energetike.

Dodala je kako hrvatskim građanima još nije u potpunosti jasno da smo punopravna članica Europske unije i da sudjelujemo u kreiranju europskih politika, ne samo u smislu korištenja fondova, nego da smo doista dio prostora prosperiteta i da dijelimo zajedničke odgovornosti i obveze.

 Predsjednica Grabar-Kitarović s predsjednikom Europskog vijeća razgovarala je i o gorućem pitanju, problemu migranata koji se nalaze na europskom prostoru.

„Moje mišljenje i čvrst stav je da je to puno složenije pitanje od samog zbrinjavanja broja migranata o kojem se trenutno razgovara. Trebamo puno više surađivati“, kazala je Predsjednica i dodala kako nije riječ samo o humanitarnom pitanju nego o složenom pitanju kojim ćemo se sigurno baviti sljedećih nekoliko godina.

Predsjednica Grabar Kitarović smatra kako je potrebno raditi na uklanjaju korijenskih uzroka zbog kojih migranti dolaze na prostor Europske unije što znači suradnju s državama sjeverne Afrike, od Libije, preko Tunisa do Egipta, ali i Jordana i Turske.

 Osvrnuvši se na pitanje arbitraže sa Slovenijom, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je predsjednika Europskog vijeća i izaslanstvo izvijestila o hrvatskom stavu kada je riječ o arbitražnom postupku.

„Hrvatsko je stajalište da je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran i da mu ne možemo vjerovati“, kazala je Predsjednica i dodala kako je Sabor donio jednoglasnu odluku o davanju naputka Vladi za prekidanje i za izlaz iz arbitražnog postupka.

„Mi želimo riješiti pitanje granice sa Slovenijom i učinit ćemo sve što je u našoj moći da ostanemo pozitivan primjer suradnje država koje imaju jedno otvoreno pitanje, ali i da to otvoreno pitanje ne postane definicija njihovih međusobnih odnosa“, kazala je Predsjednica.

„Europska komisija prilikom sklapanja tog sporazuma nije bila stranka sporazuma, već je isključivo djelovala pomažući i jednoj i drugoj strani doći do rješenja. Međutim, ovo jest bilateralno pitanje i ono što očekujemo i što ćemo cijeniti i kod Europske komisije i vijeća i pojedinih članica jest da se u tome pitanju postave na način da se ne podržava stajalište niti jedne niti druge strane, već da se ohrabruje na daljnje iznalaženje rješenja“, zaključila je hrvatska predsjednica.

M.M.