Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u intervjuu za Dnevnik HRT-a poručio je premijeru Zoranu Milanoviću da se ponaša kao pomahnitali Djed Mraz koji u određenom datumu tuđom karticom, koja je u debelom minusu, kupuje poklone i dijeli ih zato jer mu to treba za izbore.

 

-Baš zadnjih nekoliko mjeseci sjetio se da treba biti Djed Mraz, a već iza prvog zavoja čekaju nas teške obveze, vraćanje tih dugova. Međutim vlasnik te kartice su hrvatski građani i sve će to platiti hrvatski građani, kazao je Karamarko, nazivajući nove odluke premijera Milanovića jeftinim predizbornim populizmom.

Na provokativno pitanje uči li engleski, odgovorio je da se služi engleskim ali ne prevodi Shakespearea.

– Da, sad sam u 97. godini, 98. Naravno, služim se engleskim, ali ne prevodim Shakespearea. Ni jedan ozbiljan razgovor sa strancima, sve što sam radio, nije bilo bez prevoditelja. Pogotovo kao premijer -  neću ulaziti u razgovore bez prevoditelja. Sudbina nekog dogovora ne može ovisiti o nijansama mog poznavanja engleskog jezika .

>>

Osvrnuo se i na Milanovićeve optužbe da je "agent banaka".

-Jesam li agent banaka? Ne bih uzeo toliku pjesničku slobodu. Nisu li agenti oni koji su se zaduživali za stotinu milijardi kuna od kojih hrvatski narod nema nikakve koristi - zadužili su se i što su dobili? Tisuće iseljenika - odgovor je Karamarka na prozivku Zorana Milanovića da je agent banaka.

Pojasnio je razlike između crnogorskog i Milanovićevog pristupa prema rješavanju slučaja Franak.

-Kada je govorio o crnogorskom modelu kao primjeru kako bi se možda mogli rasteretiti građani kada su u pitanju švicarski franci, mislio je na to kako trošak trebaju sanirati dužnici, banke i vlada - banke su dužne samo u trećini riješiti problem. Naš je model da banke sve rješavaju, a riješit će tako da kasnije plaća država, to znači opet građani. Premijer navodno dobro govori engleski pa vidite koliko imamo investicija i koliko smo iskoristili fondove - on je dobar anglist ali Hrvatska od toga nema koristi - kazao je.

Karamarko kaže da želi služiti svom narodu - a ne vladati, "kao što to Milanović radi", želi imati konzistentan, dobar gospodarski program i promijeniti kvalitetu života u ovoj zemlji. I najvažnije, kaže, izvaditi državu iz neprilika i spriječiti iseljavanje.

Upitan o mogućem sučeljavanju s premijerom Milanovićem pojasnio kako je to Milanovićev pokušaj prebacivanja na osobnu svađu i bijeg od njegovih loših rezultata.

-Milanović širi atmosferu u kojoj ne želim sudjelovati. Njegov je način da čini lošu atmosferu, ja ne želim vrijeđati. Želim narodu reći kako ćemo spriječiti pad radnih mjesta, predočiti naš program i perspektivu. Što se on ima sučeljavati sa mnom i mojim programom, on mora objasniti zašto je hrvatski narod odveo u mišju rupu, o Grčkoj su pričali, o Hrvatskoj nitko ne priča, ne da smo u mišjoj rupi nego u krateru. Želite da se suočavaju voda i vatra, dobro i zlo. Ako će to biti svađa i natezanje, priča o engleskom... Ako je jedino svjetlo na kraju tunela to što Milanović govori engleski, onda..., zaključio je Karamarko.

 

M.M.