U trenucima dok je Republika Hrvatska izložena najvećoj sigurnosnoj ugrozi od Domovinskog rata, a oči javnosti uprte su prema događajima na državnoj granice nad Srbijom, u GS HV-a odvijaju se posljednje pripreme za provedbu pravog pučističkog plana.

Riječ je o nakanama kojim skupina časnika, uglavnom bivših oficira JNA, na čelu s generalom Dragom Lovrićem, načelnikom glavnog stožera HV-a, u tišini priprema preuzimanje potpunog nadzora nad VSOA-om.

Potporu za takav naum, sudeći prema tvrdnjama dobro obavještajnih izvora u ministarstvu obrane, oficirski je lobi dobio ovih dana i od ministra obrane Ante Kotromanovića, kome se učinilo prihvatljivivijom opcijom da VSOA-u prepusti načelniku glavnog stožera, nego da ona, s obzirom na neizvjesan izborni rezultat, ostane u nadležnosti ministra obrane i predsjednice Republike kao vrhovne zapovjednice Oružanih snaga.

Riječ je o planu koji bi, kako doznajemo, trebao stupiti 1. listopada, a prema kome bi u budućnosti, ukoliko do njegove realizacije dođe, ministar obrane i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, ali i saborski Odbor za nadzor tajnih službi izgubili izravni nadzor nad VSOA-om, obavještajnom službom nastalom iz nekadašnjeg SIS-a.

U slučaju realiziranja ovog plana dogodio bi se svojevrsni presedan, suprotan NATO standardima, a praktično bi zaživio sustav identičan onome kakav su ranije imale vojske zemalja nekadašnjeg istočnog bloka i u ratu poražena JNA.

Poznavatelji stanja u ministarstvu obrane nisu uopće iznenađeni ovim prijedlogom. Svi odreda s kojima smo razgovarali ističu kako je riječ o kontinuitetu pokušaja kakve su tijekom rata imali generali Špegelj, Tus, Agotić, Stipetić i njima bliski oficiri JNA koji su sustavno nastojali SIS i vojnu policiju izuzeti iz nadležnosti ministarstva obrane i podrediti je Glavnom stožeru, odnosno sebi osobno.

Postoji osnovana sumnja da je ovaj scenarij kreiran u rusko-srpskom Centru za krizna stanja sa sjedištem u Nišu i posredno je, preko vojnobezbedonosnog sustava Srbije, spušten do djela oficira HV-a, odreda njihovih nekadašnjih kolega iz JNA.

Zoran Milanović i Ante Kotromanović, opsjednuti Milanovićevim geslom "Mi ili Oni", nisu uopće  kadri sagledati širinu ovog problema. Spomenutom dvojcu puno je bliža opcija prepuštanju VSO-e Dragi Lovriću i njegovim mentorima, među kojima osobito mjesto zauzima bivši Josipovićev savjetnik Siniša Tatalović, koji je ujedno jedan od predavača Visokog studija sigurnosti i obrane na srbijanskome Univerzitetu obrane, gdje se posljednjih godina školuje i dio kadrova HV-a.

Inače, Drago Lovrić je ustrojem i kadrovskim križaljkama godinama mijenjao strukturu HV-a na svim zapovjednim razinama, popunjavajući sve značajne dužnosti kadrovima iz JNA, koji mu svjetonazorski i mentalno odgovaraju te su mu slijepo lojalni. Posljednji čin u ovoj "jugoslavenizaciji" Hrvatske vojske trebao je uslijediti nakon nedavnih predsjedničkih izbora. Siguran u pobjedu Ive Josipovića, Lovrić je bio pripremio novi preustroj OS RH koji mu je trebao poslužiti za dovršetak kadrovske križaljke. Rezultat je trebao biti promocija, isključivo JNA oficira koji su redom trebali biti promaknuti u generalske činove.

Na taj bi način zacementirali svoj nadzor nad HV-om cijeli niz godina. Potpora Ive Josipovića za ovaj projekt, a Josipović je bio oduševljen ovakvom ideološkom transformacijom HV-a u slijednicu JNA, nije bila upitna niti jednoga trenutka.

Upravo iz ovog razloga, pobjeda Kolinde Grabar Kitarović bila je svojevrsni šok za generala Dragu Lovrića i strukturu koju je, uz Josipovićevu potporu, uspostavio u HV-u. Nakon prvog šoka, Lovrić se očito pribrao i nastavio s planiranjem novih operacija koje imaju za cilj nastavak ranije započetog procesa "jugoslavenizacije" HV-a.

U trenucima dok cijela Hrvatska bruji o podizanju bojeve spremnosti oružanih snaga i mogućnosti njihovog izlaska na granice, ova skupina u tišini provodi posljednje pripreme za preuzimanje VSOA-e. Opći je dojam da se u Uredu predsjednice o ovome ne zna ništa. Poznavatelji prilika u ministarstvu obrane ovom spoznajom nisu uopće iznenađeni.

- Kao što je na djelu opstrukcija Ureda predsjednice od strane svih segmenata izvršne vlasti, isti scenarij prema vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga provodi se od strane ministarstva obrane i GS HV, bez obzira na laskanja pojedinaca. Pokušaj izvlačenja VSOA-e iz sustava civilnog nadzora i njegovo stavljanje u neki drugi sustav, za koji još nitko nije sagledao do kud točno seže, jedan je od pokušaja opstrukcije proklamiranog sustava Domovinske sigurnosti ali i otvoren pokušaj nove ugroze nacionalne sigurnost kojom se u Uredu predsjednice, ali i u glavnoj oporbenoj stranci moraju pozabaviti - upozoravaju insiderski krugovi bliski ministarstvu obrane.

Možda je ovo i krajnji trenutak da netko objektivno sagleda stanje u Oružanim snagama RH i negativan utjecaj procesa "jugoslavenizacije", provedenog u vrijeme mandata dvojice bivših predsjednika, kao i utjecaj koje sadašnje stanje u OS ima na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske.

Ukoliko do tog ne dođe, sustav Domovinske sigurnosti, ostat će samo mrvo slovo na papiru.

 

Vladimir Ljubanić