Zastupnica Mosta, Ines Strenje Linić, iznijela je danas u Saboru stav Mosta o smjeni Dragana Lozančića te konstituiranju saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

 

Istup zastupnice Strenja Linić prenosimo u cijelosti:

"Poštovani predsjedniče, poštovani zastupnici.

U ovom trenutku gospodin Lozančić još uvijek nije razriješen. Ako mu se stavlja na teret nezakonito postupanje onda ga saborski odbor treba saslušati što jasno proizlazi iz članka 105. Zakona o sigurnosnoobavještajnom sustavu.

U javnosti je kao što znamo rečeno da je postupio nezakonito. Ali članak 66. istog zakona navode da ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija mogu prije isteka mandata biti razriješeni ako to sami zatraže, a on to nije do sada, ako trajno izgube sposobnost obavljati svoju dužnost, ako ne provode odluke predsjednika Republike i Vlade kojima se usmjerava rad sigurnosnoobavještajnih agencija ili ne provode njihove mjere u svezi sa nadzorom rada, zbog povrede ustava, zakona ili drugih propisa, zlouporabe položaja ili prekoračenja ovlasti, zbog povrede i tajnosti klasificiranih podataka te osude za kazneno djelo kojih čine nedostojnima obavljanjima ove dužnosti.

Mi samo imamo izjavu predsjednice da je izgubila povjerenje u njega i potpisala razrješenje. U priopćenju zbog povrede zakona. U priopćenju se ne navodi po kojem članku tog zakona.

Mi kao MOST, kao klub tražimo da se Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost što hitnije konstituira na način da se izabere predsjednik odbora koje pravo pripada najvećoj opozicijskoj stranci.

I tražimo sa ovog mjesta još jedanput predsjedniče Sabora da se ta točka dnevnog reda što hitnije uvrsti na dnevni red Sabora, po mogućnosti već danas kako bismo izabrali predsjednika tog odbora.

Predsjednik tog odbora je jako bitan jer on predsjedava i saziva sjednicu. U ovom trenutku osobni i personalni odnosi, ne MOST-a i Ostojića koji možda i nisu bili idealni nego osobni i personalni odnosi ove dvije zapravo domoljubne koalicije i Hrvatska raste nisu bitni.

U ovom trenutku je u pitanju nacionalna sigurnost zemlje i to nam mora biti apsolutni prioritet.

MOST smatra da treba, odbor treba saslušati gospodina Lozančića da se ustanovi koje mu se povrede zakona stavljaju na teret i u ovom trenutku i taj odbor i ovaj Hrvatski sabor imaju izuzetnu odgovornost.

Još jednom želim naglasiti da MOST ne podržava njegovu smjenu bez da se sazove nadležni odbor koji moramo što hitnije konstituirati. Hvala", istaknula je Strenja Linić.

 

M.M.