Bivši alkarski harambaša i dopredsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja “Gojko Šušak”, Boško Ramljak, komentirajući situaciju oko Milijana Brkiča, u razgovoru koji prenosi Večernji list, ističe iste one stavove koje je prije nekoliko dana iznio u razgovoru koji je objavio HRsvijet.

-Da je Milijan Brkić 2000., kao zapovjednik interventne policije MUP-a, proveo zapovijed ministra Šime Lučina i krenuo na svoj narod, branitelje, srednjoškolce i studente koji su prosvjedovali zbog kriminalizacije Domovinskog rata te deblokirao prometnicu D1 u Sinju, sigurno bi bio odlikovan i nagrađen od tadašnje vlasti, bio bi slavljen i hvaljen, a ovako je suspendiran – smatra Boško Ramljak, umirovljeni časnik Hrvatske vojske, bivši alkarski harambaša i dopredsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja “Gojko Šušak”. Bio je među prosvjednicima prije 16 godina, potaknutima presudom Mirku Norcu, kada je Brkić odbio zapovijed zbog čega je suspendiran, a potom otpušten iz policije.

Prvi prosvjedi u Sinju i Otoku počeli su prije, kada je izdan uhidbeni nalog za generala Norca, i trajali su do drugostupanjske presude. Vlast je, kaže Ramljak, jako vješto neke pojedince i braniteljske udruge smirila, ali ostala je mala skupina u kojoj su bili on, Miro Bulj, današnji saborski zastupnik Mosta, te još 10-ak branitelja, potom studenata i srednjoškolaca i mještana Otoka.

– Bilo nas je 50-ak, pjevale su se domoljubne pjesme. Stigla je interventna policija, bilo je vrlo napeto, narod se okupio okolo i čekao što će se dogoditi. Međutim, nisu krenuli na nas. Milijan Brkić, kojeg tada nisam poznavao, odbio je izvršiti zapovijed. Kada smo shvatili što se dogodilo, izljubili smo se i izgrlili s njima – prisjeća se Ramljak koji kaže da od tih prosvjeda do danas imamo porazan rezultat.

– Domovina nam je rashrvaćena, Domovinski rat marginaliziran u sustavu vrijednosti u društvu, a nekad je bio u samom vrhu, uz Katoličku crkvu. Iz vojske su protjerani ljudi koji su obranili Hrvatsku, 3000 branitelja počinilo je suicid, mnogi od nas koji smo mentalno sposobni i spremni pomoći umirovljeni smo i stavljeni na margine društva – kaže Ramljak u izjavi za Večernji list.

Pita i zašto se ne slijedi primjer SAD-a koji je nakon Drugog svjetskog rata svoje časnike uključio u ekonomiju i gospodarstvo

– Mi smo svoje branitelje poslali u mirovinu i maknuli ih da ni o čemu ne odlučuju – kaže Ramljak, dva puta ranjen u Domovinskom ratu. Smatra da bi Brkić bi bio najbolji ministar branitelja jer je odlučan, iskren, pošten i profesionalan - zaključuje Ramljak u izjavi za Večernjak.

 

M.M.