Kad netko započinje svoj detaljan životopis s 23 godine, a godine prije uopće ne spomene, onda to nisu čista posla – pogotovo kad je riječ o ministarskoj poziciji, pogotovo ministra Unutarnjih poslova.

Ili Vlaho Orepić se rodio s 23 godine kad se u lipnju 1991. Priključio HV, u MOST-u je sve moguće? Dakle Vlaho Orepić ministar Unutarnjih poslova svoj službeni životopis započinje: „U HV dragovoljno pristupam u lipnju 1991...“ i onda ide prilično dojmljiv ratni put i školovanje, sve čisto i besprijekorno, ako bi to potvrdili i njegovi suborci?! Svaka čast, kako bi to rekli Hercegovci, ali što je radio, čime se Vlaho Orepić bavio i koje škole završio i vještine savladao do svoje 23. godine?

To bi se možda moglo svrstati pod cjepidlačenje, da je riječ o šefu sale, voditelju restorana, brodskom brojaču ili vođi smjene u nekoj tvrtki, kad Vlaho Orepić ne bi bio ministar iz MOST-ove kvote, i onda sve postaje važno. Ne toliko jer je iz MOST-ove kvote – makar iz dana u dan izlazi na vidjelo da ta „kvota“ ima zajedničkog imenitelja: diletantizam i provincijalnost (ako ne želim biti zločest) ili doloznu namjeru opstrukcije ove hrvatske Vlade (ako želim govoriti ono što vidim) – nego je Vlaho Orepić ministar bitnog ministarstva. Utoliko važnog, jer je prethodna, Milanovićeva vlada i MUP i SOA-u pretvorila u stranačku, tj. partijsku miliciju, i svaki ministar poslije Ranka Motorole treba biti itekako kvalificirana osoba; državotvorna i nacionalno svjesna, razborita osoba građanskog odgoja. Tim više jer migrantska se akumulacija sabire u na grčko-makedonskoj državnoj granici i pitanje je tjedna kad će se preliti na okolne zemlje, a na Vladi i MUP-u je osigurati nacionalnu sigurnost.

Nisam siguran da je dovoljno imati dobar ratni put u rodu HV-a bez iti jednog bojevog djelovanja, potom biti predsjednik Udruge građana „Škanj“, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Ploče(!), neuspješno voditi teretanu(?!) pa se ekološki svjesno i srčano boriti protiv TE Ploče. Tim više jer takva „opasnost“ nije ni postojala nego je izmišljena!

Koliko se dosadašnje aktivnosti i namjere ministra Vlaha Orebića mogu procijeniti, on ne bi ništa u Ministarstvu mijenjao, dobro je kako je i ne bi dirao u SDPartijsku miliciju i službe pretvorene u istoznačnicu Udba-e. On bi sve tako raspoređene kadrove ostavio na svome mjestu. Neobično za osobu koja dolazi iz MOST-a, udruge koja neprestano govori o reformama, a pristaje na stranačku/partijsku miliciju, najsličniju Titinoj miliciji i Udbi.

Zašto i MOST i Vlaho Orepić žele zadržati partijske kadrove koji su MUP i Službe pretvorili u izvršni i represivni partijski organ, koji rade sve (nedopuštene i zakonom zabranjene) radnje ne bi li zadovoljili zahtjeve Zorana Milanovića i njegovih gospodara? Možda odgovor treba potražiti u razdoblju prije nego se Vlaho Orepić „rodio“ u lipnju 1991. godine; obratiti pozornost na one prve izbrisane godine, svih dvadeset i tri.

Odao ga je zastavnički brk; toliko ga podsjeća na razdoblje vojnog školovanja i podoficirskog staža u JNA da se nije želio odreći dragih uspomena. Zato je preskočio prvih 23 godine, ali ne i izbrisao razdoblje kovačnice bratstva i jedinstva. Teško je shvatiti ministrov životopis, od podoficira JNA do uglednog borca za ekološku osvještenost: „zeleni“ podoficir JNA?! Sad je možda jasnije MOST-ovo inzistiranje na MUP-u i SOA-e, nisu oni to pitali za sebe. Zato su i glasovali za Ranka Motorolu na čelo Odbora za nacionalnu sigurnost i rad obavještajnih službi, tu je trebalo osigurati kontinuitet.

Ako je i bilo sumnje, Orepićeva izjava „o nesretnicima“ koji su se digli na pobunu, izrečena na proslavi 25. obljetnice početka Domovinskog rata u Pakracu, jasno nadopunjuje Orepićev zastavnički brk i govori o ministrovim prvim danima Domovinskog rata, što je radio i gdje mu je srce ostalo. Nisu oni četnički i JNA razbojnici bili nesretnici nego smo nesretnici mi, kad za ministra Unutranjih poslova imamo jednog podoficira JNA. Možda mu je žao jer su u Pakracu izginuli neki njegovi podoficirski „klasići“ ili drugovi iz iste JNA partijske ćelije, ali onda ne može niti smije biti ministar Unutarnjih poslova.

Ovakav MOST vodi iz nigdje u nikamo, spaja šuplje i prazno. Vrijeme je za zaokret!

 

L. C.