Pravnik i politolog Jure Vujić, pročelnik Odjela za politologiju "Matice Hrvatske", jučerašnji istup Stjepana Mesića u Jasenovcu vidi kao pokušaj odvraćanja pozornosti od povijesnih činjenica i zločinačke prakse jugokomunističkog režima.

-Mesić nastavlja namećati hrvatskom javnom prostoru  poznatu iskrivljenu  tezu da su oni koji traže istinu i priznanje komunističkih zločina mračni desničarski povijesni revizionisti ili "ustaše" koliko to tragikomično može zvučiti - istaknuo je Vujić u ekskluzivnoj izjavi za HRsvijet.

Mesićev istup u Jasenovcu smatra odrazom relikta postkomunističke totalitarne svijesti i mentaliteta koji graniči sa psihopatologijom.

-Zapravo  njegova izjava da treba bojkotirati izjednačavanje fašizma i antifašizma (komunizam) odraz je relikta postkomunističke totalitarne svijesti i mentaliteta u Hrvatskoj koji graniči sa psihopatologijom, i protiv kojega se treba boriti sa europskim instrumentima suočavanja sa totalitarnom prošlošću (nacizam i komunizam) - ocijenjuje Vujić.

Vjeruje kako se radi o pokušaju odvraćanja pozornosti od povijesnih činjenica i zločinačke prakse jugokomunističkog režima.

-Danas kada Europska Unija obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnihrežima, svi oni koji ne priznaju masovne zločine i žrtve počinjeni u ime tzv.antifašizma i komunizma  klasični  su negacionisti,  koji nastoje odvratiti pozornost hrvatske javnosti od povijesnih činjenica jugokomunističke vladavine i zločinačke prakse - zaključuje Vujić.

 

R.Horvat