U Jasenovcu je danas održana i treća komemoracija, i to ona u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske u suradnji s Antifašističkom ligom Hrvatske, Srpskim narodnim vijećem (SNV), Savezom Roma u RH, Vijećem romske nacionalne manjine grada Zagreba, te udrugama civilnoga društva.

Za razliku od službene koomemoracije, kada se pijetet žrtvama iskazivao tišinom i molitvom, danas su političke poruke, osuda vlasti i djeljenje žrtava na "naše i njihove" bili sastavni dio komemoracije u čemu je prednjačio počasni predsjednik SABA Stjepan Mesić.

-Ako netko govori kao ustaša, ako zastupa i promiče ideje što su ih zastupali ustaše, ako ističe njihovo znakovlje i simbole, ako pjeva njihove pjesme, onda je on ustaša. I zato nije nikakvo pretjerivanje, a još manje laganje, ako se kaže, da se nad današnju Hrvatsku nadvio ustaški zloduh, a da među onima koji se predstavljaju kao demokrati i antitotalitaristi, ima ljudi koje se ne može ni doživjeti, ni opisati drugačije nego kao ustaše -istaknuo je danas na komemoraciji u Jasenovcu počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Stjepan Mesić.

>>Predstavnici SABA kod Predsjednice: "Ekstremno desne snage i dio katoličkog klera nastoje revidirati ulogu Josipa Broza Tita"

Skrivajući se iza antifašizma, istodobno se šestoko usprotivio znanstvenim i političkim ocjenama jugoslavenskog komunizma kao totalitarnog i zločinačkog sustava.

-Mi te žrtve duboko poštujemo, a bojkotiramo one koji bez trunke pijeteta bezočno manipuliraju ubijenima, žrtvama ustaškog režima. Oni su, naime, ti koji koriste Jasenovac za promicanje svoje nakaradne teze o izjednačenosti fašizma i antifašizma, što ga za tu priliku zovu komunizmom, kao zala što ih treba odbaciti. Oni su ti, bit ću do kraja jasan, koji povijesno neosnovano stavljaju znak jednakosti između komunizma i antifašizma - rekao je počasni predsjednik SABA.

Pozvao je na jačanje pritiska na vlast i politički obračun s nositeljima ideje istraživanja logora Jasenovac i utvrđivanja broja ubijenih u razdoblju između 1945. i 1951. godine, dodajući kako je "krajnje opasno što se takvi falsifikati počinju prikazivati u školama, i to na satu vjeronauka".

-Ako to ne učinimo, izdali smo žrtve kojima se danas klanjamo, kao i sve one hrabre borce Narodno-oslobodilačkog pokreta koji su dali živote za Hrvatsku bez ustaštva. Ali ako to ne učinimo, izdali smo i sve one koji su u devedesetim godinama stali na branik Hrvatske, jer oni u golemoj većini ovakvu  Hrvatsku nisu željeli - istaknuo je Mesić.

>>Daily Mail: Tito jedan od največih zločinaca 20. stoljeća odgovoran za smrt 570 tisuća političkih protivnika

Inače, komemoracija je počela okupljanjem sudionika ispred Memorijalnoga muzeja Spomen područja Jasenovac, a nastavlja se kolonom sjećanja prema spomeniku "Cvijet", djelu arhitekta Bogdana Bogdanovića.

Uz najavljenog Zorana Milanovića, komemoraciji u Jasenovcu danas su nazočili i SDP-ovci Mirando Mrsić, Igor Dragovan, Milanka Opačić i Siniša Varga te bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

Tijekom komemoracije, vijence su kod spomenika žrtvama položila izaslanstva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, potpredsjednica Hrvatskog sabora Milanka Opačić, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Antifašističke lige, Saveza Roma Kali Sara, kao i Vijeća romske manjine Zagreba te predstavnici stranaka: SDP-a, Hrvatskih Liberala, SRP-a, te izaslanstva Rusije, Srbije, i Novog Zelanda.

Podsjetimo, ministar kulture Zlatko Hasanbegović ocijenio je ovih dana kako odgovornost za organiziranje čak tri komemoracije žrtvama zločina u Jasenovcu leži na onima koji su zloupotrijebili vrijeme pijeteta za posebne parapolitičke ili stranačke ciljeve koji nemaju veze s iskazivanjem pijeteta prema svim nevinim žrtvama.

-Žao mi da je došlo do odvojenih komemoracija, ali podsjećam, samo je jedna službena komemoracija, pod pokroviteljstvom Sabora. odgovornost je na onima koji su postupili neodgovorno i zloupotrijebili vrijeme pijeteta za posebne parapolitičke ili stranačke ciljeve koji nemaju veze s iskazivanjem pijeteta prema svim nevinim žrtvama jasenovačkog logora - kazao je ministar Hasanbegović.

 

M.M.