U Jasenovcu je održana službena, državna komemoracija žrtvama koncentracijskog logora u spomen na 22. travnja 1945. i proboj 600 logoraša.

Na komemoraciju je nazočio gotovo cijeli državni vrh Republike Hrvatske. Izaslanik predsjednice Republike i ove je godine  Branko Lustig, svjetski ugledni filmski producent koji je preživio zatočeništvo njemačkih koncentracijskih logora.

Prvi put u Jasenovcu je komemorirano u tišini - uz čitanje pisama preživjelih logoraša i komornu glazbu, a bez govora političara, a sve je završeno molitvom i polaganjem vijenaca.

Vladimir Bogdanić iz Židovske općine Zagreb poručio je kako je ovo dan za pijetet, a ne za politizaciju.

-Dolazim onda i došao sam danas kad moja Republika odaje počast - kazao je Bogdanić u izjavi za HRT.

Kolona sjećanja krenula je od Memorijalnog muzeja, a komemoracija je održana pred spomenikom Kameni cvijet. Nakon toga predstavnici preživjelih logoraša te državna, stranačka i izaslanstva udruga te predstavnici nacionalnih manjina položila su vijence i zapalili svijeće.

Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora čije izaslanstvo je predvodio akademik Željko Reiner, a u izaslanstvu su bili i Ante Sanader, Ivan Tepeš i Robert Podolnjak te brojni saborski zastupnici, među kojima i Ermina Lekaj Prljaskaj, Mirko Rašković i Veljko Kajtazi. Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvodio je premijer Tihomir Orešković, a uz njega su bili i Tomislav Karamarko, Božo Petrov te ministri Miro Kovač, Ante Šprlje, Predrag Šustar te Zlatko Hasanbegović.

Istovremeno, u selu Mlaka, udaljenom 15-ak kilometara, Srpska pravoslavna crkva održala je, liturgiju za žrtve koncentracijskog logora Jasenovac. Liturgiji su nazočili predstavnici SNV-a na čelu s Miloradom Pupovcem, predstavnici Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, kao i Saveza antifašista. Na liturgiji je bio i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Novinari pokušali isprovocirati ministra Hasanbegovića

Nakon komemoracije u Jasenovcu novinari su pitanjem "osjeća li se odgovoran za više komeracija" pokušali isprovocirati ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

-Nema odgovornosti, odgovornost je na onima koji su postupili neodgovorno i zloupotrijebili vrijeme pijeteta za posebne parapolitičke ili stranačke ciljeve koji nemaju veze s iskazivanjem pijeteta prema svim nevinim žrtvama jasenovačkog logora - kazao je Hasanbegović.

Izrazio je žaljenje zbog odvojenih komemoracija i naglasio kako je samo jedna službena.

-Žao mi da je došlo do odvojenih komemoracija, ali podsjećam, samo je jedna službena komemoracija, pod pokroviteljstvom Sabora, ova koja se u dostojanstvu i ozračju pijeteta organizirala danas - zaključio je ministar Hasanbegović.

M.M.