Komentirajući dosadašnji tijek sudskog procesa koji se protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača vodi u Munchenu, Božo Vukušić je potvrdio kako su se na Sudu pojavili dokumenti koji otkrivaju cijelu proceduru nečije likvidacije od predlaganja do prihvaćanja, organiziranja i izvođenja.

-Na suđenju u Muenchenu su se pojavili dokumenti koji otkrivaju kompletnu proceduru od predlaganja nečije likvidacije do prihvaćanja, organiziranja i izvođenja. Znači, riječ je o dokumentima koji govore tko je za što bio zadužen i praktički pojačavaju same dokaze protiv Mustača i Perkovića po toj zapovjednoj liniji - istaknuo je Vukušić gostujući u "Bujici".

Pojasnio je kako je riječ o pravilnicima putem kojih se može otkriti zapovjedna struktura u slučaju svih likvidacija koje su organizirale nekadašnje jugoslavenske tajne službe.

-Znači, samo treba vidjeti tko je u određenom razdoblju bio na kojoj poziciji i biće jasno tko je u trenucima bilo koje likvidacije bio za što zadužen, kako bi ga se moglo kriviti i po zapovjednoj liniji - pojasnio je.

>>Sud u Münchenu u posjedu dokumenata koji terete nekadašnji partijski vrh

Osvrnuo se i na odvjetničke timove optuženih Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, istaknuvši kako oni imaju po dva odvjetnika koje plaća Njemačka.

- Perković i Mustač imaju po dva njemačka odvjetnika po službenoj dužnosti koje plaća njemačka država. Uz njih, Perković ima jednog njemačkog odvjetnika i jednog hrvatskog - to je Nobilo, koje on osobno plaća. Gospodin Mustač ima dva odvjetnika koje njemačka Država plaća a imao je i odvjetnicu iz Zagreba Lidiju Horvat koja mu je nedavno otkazala zastupanje. Točan razlog otkazivanja zastupanja se ne zna a navodno je u pitanju nedostatak financijskih sredstava - rekao je Vukušić.

>>Odvjetnici Perkovića i Nobila tuže Hrvatsku i traže milijunske honorare

Upozorio je kako se troškovi troje odvjetnika koje su Perković i Mustač dodatno angažirali penju na milijun eura.

-Dok Nobilo i ovaj njemački odvjetnik, koga Perković mora plaćati, su redovito na raspravama a to su ogromni troškovi. Njemački odvjetnik iz Muenchena je poznat kao jedan od skupljih odvjetnika i procjene govore da se njegovi troškovi i troškovi Ante Nobila penju na nekoliko stotina tisuća eura a sam Nobilo je za te troškove tužio Hrvatsku i traži šest milijuna kuna. Ukupni troškovi se penju na milijun eura, a sigurno je da će se do kraja procesa još i povećati - upozorio je Vukušić.

Komentirajući razloge tužbe kojom odvjetnik Nobilo od Hrvatske pokušava naplatiti troškove u iznosu od šest milijuna kuna ukazao je da "oni smatraju kako je današnja Hrvatska sljednica one države, odnosno UDBA-e".

-Oni smatraju da je današnja Hrvatska sljednica Socijalističke Republike Hrvatske, odnosno da su tijela ove države kao što je služba sljednica one države, odnosno UDBA-e - istaknuo je Vukušić, dodajući da su to te zle strane tog kontinuiteta o kome posljednjih godina slušamo u javnosti.

Zamoljen da prokomentira tvrdnje prema kojima se odvjetnici koje su angažirali Josip Perković i Zdravko Mustač zapravo financirani preko Ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, Vukušić je ukazao na VSOA-u i sudski proces bivšim čelnicima koji je u tijeku.

-Postoje informacije da je obrana, pa čak i predobrana u razdoblju prije podizanja optužnice protiv Perkovića, ta je obrana plaćana iz specijalne kase VSOA-e, zbog čega se sad sudi dvojici šefova Grdiću, koji je Perkovićev zet, i Preostu. Oni su optuženi da su navodno otuđili preko šest milijuna kuna iz crnih fondova VSOA-e i da je djelom tog novca financirana Perkovićeva obrana u Njemačkoj - istaknuo je Vukušić.

 

R.H.