U nastavku suđenja bivšim dužnosnicima jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, videovezom iz Podgorice sud je ispitao bivšeg agenta crnogorske Udbe Vukosava Balevića koji se pod kodnim imenom Fistik i lažnim imenom Marko Horvat bio umiješao među hrvatske emigrante u Bavarskoj, a došao je tako i do Stjepana Đurekovića, javlja HRT.

Balević je navodno slao izvješća Udbi u Titograd o emigrantskoj tiskari u Geretsriedu. Stručnjaci tvrde kako je slao opise tipične za pripremanje Udbine specijalne akcije.

Sudac Manfred Dauster pitao je Balevića je li radio za bilo koju jugoslavensku obavještajnu službu. Svjedok je zanijekao. Potvrdio je kako je jednom na pola sata susreo Đurekovića. Suci su pitali za lažno ime, Balević tvrdi morao je uzeti lažnu putovnicu koju je, kaže, nabavio za 200 maraka jer je, kaže, znanstveno istraživao emigraciju i strah ga je bilo ući u Njemačku pod pravim imenom studenta koji piše diplomski.

>>Suđenje Perkoviću i Mustaču: Sudac Dauster dao rok za izvođenje dokaza

Jeste li sudjelovali u ubojstvu Stjepana Đurekovića, pitao je sudac Dauster. Svjedok ne želi odgovoriti na to pitanje - rekao je zatim sudac iz Podgorice.

-Mogu vam poslati svoj diplomski rad i studentski indeks - rekao je Balević, tvrdeći da se bavi kriminalistikom, otmicama zrakoplova, a suce je pokušao uvjeriti da se u emigraciji bavio znanošću, a ne špijuniranjem za Udbu.

-Što vam govori ime Fistik - pitao je sudac Arnold.

.Nije mi poznato - rekao je svjedok. Tužitelj Weiss ispitivao je kako je Balević došao blizu emigrantskog vođe Jelića.

-Zašto ste susreli Đurekovića?- pitao je viši državni odvjetnik Weiss.

- Kako bih vidio je li član emigracije, bio je zanimljiv za diplomski - rekao je Balević i dodao kako ga Đureković nije zanimao.

Nakon ključnih pitanja prekidala se videoveza s Podgoricom, Perkovićev branitelj Beyer predbacio je sucu u Podgorici da daje upute svjedoku, što je sudac zanijekao.

Stupar: Politika je odlučila i donijela odluku

Videovezom iz Beograda u popodnevnim je satima svjedočio bivši voditelj centra Udbe Beograd Dušana Stupara.

-Što znate o likvidacijama u inozemstvu -pitao je sudac Dauster.

-Služba je imala takve metode - odgovorio je.

.Jeste li bili umijesani u takve likvidacije - pitao je sudac.

-Nikad - odgovorio je Stupar.

Tko je naređivao likvidacije? Stupar odgovara - vijeće za zaštitu ustavnog poretka.

-A izvršavanje? - pitao je sudac. Svjedok nije odgovorio.

-Odluka se priopćila nadležnoj republici koja bi to najbolje izvršila - rekao je Stupar.

-Tko je predlagao - pitao je sudac?

-Politika je odlučila i donijela odluku, organi unutarnjih poslova su izvršavali - bez predsjednika SFRJ ništa nije bilo moguće - odgovorio je Stupar.

-Tko je mogao usmjeriti Vijeće za zaštitu ustavnog poretka na akciju protiv određene osobe - pitao je sudac.

-Mogao je svaki član, savezni ministar unutarnjih poslova imao je analize i političku odluku. Birali su koja će republika izvesti akciju, a nekad su centri i surađivali - pojasnio  je svjedok.

-Što znate o ubojstvu Stjepana Đurekovića - pitao je sudac.

-Greškom je ubijen, trebali su ga oteti i dovesti u Zagreb - greškom je ubijen. Znam to iz iskaza sudionika. Arkan i Giska su mi to rekli. 4-5 osoba je sudjelovalo u otmici -rekao je Stupar.

Savezna Udba je to organizirala, rekao je i dodao kako je siguran da je nadležna bila hrvatska služba.

-Đureković je počeo bježati, tim je izgubio živce, počeli su pucati, kad ga je vozilo trebalo preuzeti, krvario je pa su ga ubili - rekao je Stupar sucima u Muenchenu.

-Imali su logistiku, bilo ih je 4-5, promatrali su i pratili prije toga Đurekovica. Imali su dostavno vozilo s njemačkim pločicama kojim su ga htjeli prebaciti dalje, kako bi mu u Hrvatskoj sudili kao izdajniku države - rekao je Stupar dodajući kako zna jednog od sudionika, ali ne želi reći njegovo ime.

Sudac Dauster ga je upozorio na opasnost od kaznenog postupka u Njemačkoj ako prešuti ime koje zna. Državni odvjetnik Weiss pitao je Stupara odakle mu podaci. Odgovorio je - od Arkana, jedne treće osobe i jednog Giskinog prijatelja.

-Kakvu ulogu ima SDS Hrvatske -pitao je tužitelj.

-U ovom slučaju nemam dokaza ali siguran sam da je hrvatsko vodstvo inzistiralo na akciji otmice - rekao je svjedok, pa ustvrdio kako je hrvatska služba bila angažirana, a savezni SDS je izabrao agente i planirao akciju.

Vijeće je htjelo ispitati i bivšeg jugoslavenskog ministra obrane 95-godišnjeg Branka Mamulu, koji nije došao svjedočiti. Mamula je poslao dopis kako je bolestan, nepokretan i dementan. Sudac Dauster zatražio je od suca u Podgorici da pošalje u München Mamulinu liječnicku dokumentaciju koju će pregledati bavarski liječnici vještaci.

 

M.M.