Predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač, komentirajući političku situaciju u Hrvatskoj, upozorio je da istupi Milorada Pupovca neodoljivo podsjećaju na istupe Vojislava Šešelja s početka devedesetih godina prošlog stoljeća

-Zlonamjernici namjerno pojedinim ekscesima nastoje umanjiti vrijednost hodočašća u Bleiburg koje je za mnoge dan molitve za nevino stradale žrtve. Oko 35 000 ljudi je ove godine bilo na bleiburškom polju. U mnogočemu su ljevičari uspjeli urušiti institucije hrvatske države, ismijati institut Sabora, Ured predsjednice… Sabor je postao kazalište Grbina, Stazića i ne bavimo se krucijalnim problemima u Hrvatskoj. Da sam u Hrvatskom saboru kada o HDZ-u počnu govoriti kao o lopovskoj stranci, ja bih im prije početka sjednice svaki put donio pletenice nevino ubijenih djevojaka iz Hude jame da se sjete da nisu pozvani da sude, nego da im se sudi - rekao je Kovač gostujući  u Bujici.

Osvrnuo se i na optužbe koje dolaze iz SDP-a i djela lijevih medija a prema kojima je „HDZ lopovska stranka“. 

-Taj populizam i demagogija ljevičara će skupo koštati hrvatsku državu. Kad su došli na vlast 2000. godine smislili su da je Tuđman odabrao 200 obitelji koji bi se trebale obogatiti, no tada sam predložio rezoluciju da se popiše tih 200 obitelji te da se objavi imovinska kartica svih koji su radili u privatizaciji. No, ta rezolucija nikad nije izašla na vidjelo jer bi propala njihova mantra da je su to radili HDZ-ovcim - prisjetio se Kovač.

Osvrnuo se i na slučaj Fimi-Media.

-Vjerujem da će optužnica na račun stranke pasti jer je nemoguće da svih 220 000 članova stranke budu proglašeni kriminalcima, to je spin lijevih medija - ocijenio je Kovač.

Komentirajući inicijativu o promjeni imena zagrebačkog Trga maršala Tita ukazao je na potrebu donošenja zakona temeljenog na rezolucijama Vijeća Europe, Europskog parlamenta i Hrvatskog sabora.

-Ne bi se smjelo popustiti lokalnim zajednicama da donose odluke o ovako bitnim pitanjima, treba donijeti zakon gdje bi se striktno propisalo u kojem roku bi se trebala maknuti sva obilježja komunističkog sustava. To je uostalom bio jedan od glavnih uvjeta Europske unije, no politika je tada šutjela. Promjena imena trga je jedan od uvjeta za sklapanje koalicije u Zagrebu, no treba inzistirati na promjeni diljem Hrvatske, treba pripremiti dobar zakon i provesti raspravu - istaknuo je Kovač.

Smatra da je to prigoda SDP-u da pokaže je li se odrekao titoizma.

-Predlažem da SDP bude predlagatelj tog zakona te time pokažu da poštuju rezoluciju Vijeća Europe i Hrvatskog sabora, te se odreknu titoizma koji je poslao u jame brojne ljude - istaknuo je Kovač.

Komentirajući arbitražu i odnose s MOL-om, istaknuo je kako vjeruje da Hrvatska u arbitraži neće pretrpjeti štete te da se nada da će se Hrvatska dogovoriti s Mađarima.

-Problemi s INA-om počinju 2002. godine kada je Vlada Ivice Račana prodala 25 posto dionica. Koncem devedesetih razgovarali smo o udruživanju INA-e i MOL-a, ali tada je uvjet bio 50 50 posto upravljačkih prava. Međutim, nakon 2000. su stvari krenule nekim drugim tijekom - podsjetio je Kovač.

Djelovanje Vesne Pusić okarakterizirao je protuustavnim činom.

-Tuđman mi je 1999. rekao da se u Ustav mora staviti zabrana bilo kakvih budućih udruživanja s republikama bivše države, a Pusić traži brisanje toga i migučnost udruživanja u Jugoslaviju! To je protuustavno djelovanje, na tragu SANU 2!' - rekao je Kovač.

Komentirajući nedavne izjave Milorada Pupovca na Petrovoj gori upozorio je da iste podsjećaju na izjave Vojislava Šešelja s početka 90.-ih.

-Pupovčeve izjave podsjećaju na govor Šešelja '90-ih godina na Petrovoj gori. Zar Pupovac ne zna da čini loše svojem narodu u Hrvatskoj? On stalno podgrijava tezu o ugroženosti. Pa nisu se išli klanjati strancima u Bleiburg, nego Hrvatima. Pupovčev govor je protuustavno djelovanje i govor mržnje. Zato je Tuđman bolestan 1999. rekao da moramo promijeniti Ustav, da se zabrani bilo kakvo udruživanje s zemljama koji su činile Jugoslavije - zaključio je Kovač.  

 

R.H.